Girl with balloon van straatkunstenaar Banksy. | Foto: PR
Girl with balloon van straatkunstenaar Banksy. | Foto: PR Foto: PR

Lezing over straatkunstenaar Banksy

kunstkring n Journaliste en kunsthistorica Mariska Doesburg geeft dinsdagavond 10 mei  bij Kunstkring Leiderdorp een lezing over de straatkunstenaar Banksy. 

Banksy is op dit moment één van de beroemdste straatkunstenaars ter wereld. In tal van landen heeft deze kunstenaar, wiens identiteit nog steeds onbekend is, zijn bijzondere kunstwerken achtergelaten. Armoede, kapitalisme en oorlog zijn thema's die Banksy telkens opnieuw ter hand neemt en steeds van een nieuwe betekenis voorziet. Dit gaat niet zonder een flinke dosis humor. 

In de lezing zal Mariska Doesburg haar publiek onder andere laten reizen naar Engeland, de Verenigde Staten en Israël.

De lezing vindt plaats in de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2 in Leiderdorp. Aanvang 20.00 uur, deuren open vanaf 19.30 uur. Toegang voor niet-leden bedraagt 8 euro.


Rondleidingen in Leiderdorpse molens  

Molendag n Overal in Nederland draaien in het weekend van 14 en 15 mei molens en zijn ze ook te bezichtigen. Dat in het kader van de Nationale Molendag. In Leiderdorp doen de Meerburgermolen en de Munnikkenmolen mee. Ze staan beiden in de Munnikkenpolder op enkele honderden meters afstand van elkaar. 

De Meerburgermolen is zowel zaterdag als zondag open van 10.00 tot 17.00 uur. Belangstellenden kunnen dan ook een rondleiding krijgen. 

De Munnikkenmolen draait, maalt en is open op beide dagen van 10.00 tot 16.30 uur. Ook hier is een rondleiding mogelijk. 


Mills on the Air

De Munnikkenmolen doet bovendien mee met ‘Mills on the Air’. Radioamateurs in Nederland, België, Engeland, Canada en Australië zoeken in het weekend van 14 en 15 mei contact met elkaar vanuit een molen die ze ‘bezetten’. In Nederland gaat het veelal om windmolens, elders zijn het meestal watermolens. 

Vereniging De Hollandsche Molen organiseert in het kader van het Jaar van de Molenaar een fotowedstrijd. Het gaat vanzelfsprekend om foto’s die een relatie hebben met Hollandse molens. Inzenden kan nog tot en met maandag 16 mei. Kijk voor alle voorwaarden op www.molens.nl. 


Dubbelconcert in de Waterlelie

muziek n In de serie zondagmiddagconcerten in muziektent de Waterlelie in de Leidse Hout verzorgen de  houtblazers van Klarinetensemble Lignum en Just4Fun, een groep koperblazers van de Rijnsbrugse Floraband, op zondag 8 mei een dubbelconcert. 

Klarinetensemble Lignum speelt onder leiding van Hendrik Jan Lindhout een divers repertoire, van Bach tot Reich en van pop tot volksmuziek. Ook het repertoire van Just4Fun is heel gevarieerd, van Robbie Williams tot Benny Goodman, Toppers tot Eurovision Classics en van disco- tot feestmuziek. Just4Fun staat onder leiding van René Leckie en Matthijs Kruik.

Lignum is zondag 8 mei voor de pauze te horen, Just4Fun in de tweede helft. Het concert begint om 13.30 uur. De toegang is gratis. Info: www.vriendenvandeleidsehout.nl.


Inloopconcert in het Academiegebouw

muziek n Op woensdag 11 mei geeft Geerten van de Wetering het derde concert in de serie Inloopconcerten in het Academiegebouw. Op het programma staan werken van (voornamelijk) Nederlandse componisten, zoals Sweelinck, Monnikendam en Koolmees en improvisatie.

Geerten is organist van de Kloosterkerk in Den Haag, dirigent van het Woerdens Kamerkoor en actief als artistiek adviseur van Stichting Kunstcentrum Kloosterkerk en Podium21. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem, eerder was hij finalist bij improvisatieconcoursen in Schlägl (O) en Westfalen (D). Ook werkt hij geregeld mee aan radio- en CD-opnames. Geerten concerteert in binnen- en buitenland.


De Inloopconcerten worden georganiseerd door de 'Musici rond het Academie-orgel' en zijn tot en met 29 juni op elke woensdag van 13.00 uur tot 13.30 uur in het Academiegebouw aan het Rapenburg 73 in Leiden. De toegang is vrij.

Geerten van de Wetering. | Foto: Rob Hogeslag