Camille van der Kooi en Josje Goudswaard tijdens een van hun Voordeurconcerten. | Foto: PR
Camille van der Kooi en Josje Goudswaard tijdens een van hun Voordeurconcerten. | Foto: PR Foto: PR

Concert op Academieorgel

muziek n Het tweede concert in de serie 'Inloopconcerten in het Academiegebouw' is op woensdag 4 mei. Organiste is Marieke Stoel.

Het thema is ‘Luchtig lunchconcert op het Academieorgel’ waarbij muziek zal klinken van Františec Xaver Brixi, Georg Andreas Sorge, Justin Heinrich Knecht en Domenico Scarlatti.
Marieke Stoel is sinds 1979 cantor-organist van de Houtrustkerk in Den Haag en maakt sinds 2014 deel uit van de ‘Musici rond het Academie-orgel’. Zij is voorzitter van de Haagse Orgel Kring.
Zij behaalde het B diploma Orgel en het diploma Protestantse Kerkmuziek aan het Koninklijk Conservatorium en het diploma Uitvoerend Musicus Orgel aan het Sweelinck Conservatorium. Zij maakte deel uit van de werkgroep Nieuwe Liederen voor ‘Zingen en Bidden’, het meest recente liedboek van de PKN. Zij was adviseur bij de totstandkoming van het oecumenische Liedboek ‘Zangen van Zoeken en Zien’, dat in 2015 uitkwam.

De Inloopconcerten worden georganiseerd door de 'Musici rond het Academie-orgel' en zijn tot en met 29 juni op elke woensdag van 13.00 uur tot 13.30 uur in het Academiegebouw aan het Rapenburg 73 in Leiden. De toegang is vrij.


Voordeurconcerten worden geprolongeerd  

muziek n Toen in 2021 voor de zoveelste keer alle concertzalen dicht gingen en uitvoerende musici Camilla van der Kooij (viool) en Josje Goudswaard (piano) met de handen in het haar zaten, bedachten zij: ’dit moet anders, dan gaan wij wel naar de mensen toe!’. Zij richtten een bus in als muzieksalon, compleet met Perzisch tapijt en kunst aan de muur. Het Voordeurconcert was geboren.

Het bleek een daverend succes, het busje bracht hen op de meest uiteenlopende plekken en Camilla en Josje mochten meer dan 120 Voordeurconcerten verzorgen. Van een heerlijk tuinconcert onder een stralende hemel tot tussen de buien door spelen onder een treurwilg met wat gespetter hier en daar. Zij speelden voor dansende bejaarden, genietende kinderen en meezingende vogels.

Op veler verzoek gaan ze dit jaar nog een keer op tour. Op zaterdag 7 mei starten Camilla en Josje hun Voordeurconcert tour 2022 in Leiderdorp en Leiden. Een Voordeurconcert is te boeken via de website www.hetvoordeurconcert.nl. Ook zijn hier verschillende live fragmenten van eerdere concerten van Camilla en Josje te beluisteren.


Pianiste Josje Goudswaard heeft een bloeiende pianolespraktijk in Alphen aan den Rijn en zij is pianiste van onder andere het Tuschinski Trio en van violiste Camilla van der Kooij. Onder het internationale pseudoniem Donna Verdell schrijft zij arrangementen en componeert zij muziek voor onder meer piano en harp. 

Violiste Camilla van der Kooij is naast klassieke muziek gespecialiseerd in improvisatie en popmuziek. Zij is violiste van het Red Limo Quartet, van het Tuschinski Trio en The Analogues. Camilla werkte met vele artiesten zoals Wende, Kensington en Janne Schra. Met het Red Limo Quartet speelde zij door heel Europa tijdens de tour van Eddie Vedder (Pearl Jam) en sinds 2021 behoort zij tot de vaste Bigband van tv programma ‘Matthijs gaat door’.


Uur van Herinnering: 4 mei bijeenkomst Universiteit Leiden

lezing n Met een Uur van Herinnering staat de Universiteit Leiden op woensdag 4 mei, de dag van de Nationale Herdenking, stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van recentere oorlogen en vervolging. Iedereen is welkom om deze bijeenkomst bij te wonen, live of online. 


Morele dilemma's

Tijdens deze bijeenkomst geeft Pancras Hogendoorn, decaan van het LUMC, de lezing Die Gedanken sind frei. Hij bespreekt hierin een aantal morele dilemma’s, deels van medische aard. Dit doet hij in de context van het oude Duitse lied Die Gedanken sind frei. Hij verhaalt daarbij van enkele gebeurtenissen in Leiden gedurende de Tweede Wereldoorlog.

De bijeenkomst is van 16.15 tot 17.15 uur in het Groot Auditorium van het Academiegebouw, Rapenburg 73 in Leiden.

Op www.universiteitleiden.nl/uurvanherinnering staan het programma, een aanmeldformulier voor de live bijeenkomst en (op 4 mei) de link naar de livestream.