Afbeelding
Foto: Linda Verhoeven

Polder met paars-roze tinten

zonsopkomst n Linda Verhoeven uit Leiderdorp was zaterdagochtend vroeg uit de veren en maakte deze bijzondere foto van de Achthovenerpolder gezien vanaf de Ruigekade. 

De zonsopkomst kleurt de lucht in een prachtig palet van paars en roze, wat wordt weerspiegeld in het water langs het fietspad. Een indrukwekkend begin van een stralend zonnige dag.


Een wandeling langs het verleden en een blik in de toekomst 

educatie n De Volksuniversiteit Leiderdorp heeft in ook mei weer interessante lezingen en workshops en bovendien een bijzondere wandeling:  

Rondwandeling langs ‘Bagage’

‘Bagage’ is een bijzonder monument voor de uit Leiden gedeporteerde en vermoorde Joden, gemaakt door de Nederlands-Israëlische kunstenaar Ram Katzir. Het monument, dat werd onthuld in 2010, bestaat uit zes stenen koffers die verspreid door de stad staan. Vanaf de synagoge aan het Levendaal wordt een wandeling van twee uur gemaakt langs de koffers. Elke koffer staat op een locatie die een rol speelde tijdens de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Welke verhalen schuilen er achter de koffers? 

De wandeling eindigt bij het voormalige Joodse Weeshuis aan de Rodenburgerstraat. Dat werd op 17 maart 1943 ontruimd en de kinderen (onder wie Lotte Adler) en de staf werden via Westerbork afgevoerd naar de vernietigingskampen. Zondag 8 mei, 14.30 – 16.30 uur.


Kwantummechanica – het bizarre gedrag van atomen

In deze lezing gaan we in op het gedrag van materie en energie op een niveau kleiner dan atomen. Dit wordt onder andere bestudeerd in de gigantische Large Hadron Collider van de Europese onderzoekorganisatie CERN onder de Jura bij Genève. Ook in deze lezing maakt Theo van Es uitgebreid gebruik van fraaie beelden en spectaculaire video’s om alles begrijpelijk te maken. Woensdag 11 mei, 10 – 13 uur.


Levenstestament, erfenis en testament: hoe regel je het goed? 

In deze workshop leer je welke regelingen je kan treffen voor de periode dat je zelf geen beslissingen meer kunt nemen en hoe je dit vast legt in een levenstestament. Daarnaast hoor je waar je mee te maken krijgt bij erfrecht, erfbelasting en het opstellen van een testament. Een term die vaak gebruikt wordt is ‘estate planning’, juridische en fiscale begeleiding van de overgang en het behoud van vermogen en is eigenlijk een gecontroleerde vorm van vermogensoverdracht. Woensdag 11 mei, 19.30 – 21.30 uur.


Stijladvies

Welke kleding past bij mijn figuur en persoonlijkheid? Welke accessoires kan ik daarbij dragen? Hoe benadruk ik mijn pluspunten? Je leert het in deze workshop. Zo kan je bewuster kleding kiezen en worden miskopen voorkomen. We werken met een kleine groep van maximaal zes deelnemers, zodat iedereen ruim de aandacht krijgt. Donderdag 12 mei, 12.30 – 16.00 uur. 


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin (Van Diepeningenlaan 110) is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl) of telefoon (06 28415610). Zie ook de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


Lakenvelder koeiendans in Boterhuispolder

spektakel n Zondag 1 mei gaan bij de Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder de koeien voor het eerst dit jaar naar buiten. En dat betekent meestal een spektakel van blije springende koeien.

Vanaf 14.30 uur is het erf geopend en zijn belangstellenden welkom om in de stallen rond te kijken, Lakenvelder vlees kopen en te genieten van het biologisch ijs van buurman Boer Smul. Om 15.30 uur is het tijd om een plek te zoeken bij de wei waar de kalveren en wat oudere ossen naar toe gaan.

Lakenvelder Boerderij Boterhuispolder ligt aan de Zijldijk 8 in Warmond, vlak over de grens met Leiderdorp. Meer informatie over de boerderij: www.boterhuispolder.nl.

Dolblij de wei in. | Foto: PR