De Nationale Herdenking in Leiderdorp in 2019.  | Foto: PR OVL
De Nationale Herdenking in Leiderdorp in 2019. | Foto: PR OVL Foto: PR Oranjevereniging

Nationale Herdenking op 4 mei in Leiderdorp

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Daar worden twee minuten stilte in acht genomen waarna de kransleggingen volgen. Ook kunnen aanwezigen bloemen bij het kruis neerleggen, deze worden na de herdenkingsdienst bij de Dorpskerk uitgedeeld. Drumfanfare Tamarco verleent haar medewerking aan de bijeenkomst, evenals leden van Scouting Van der Does-Liethorpgroep.

De herdenkingsbijeenkomst begint om 18.30 uur (nieuwe aanvangstijd). U wordt verzocht tijdig aanwezig te zijn. Vervoer per auto van de Dorpskerk naar de begraafplaats en na de plechtigheid terug naar de Dorpskerk is mogelijk, opgeven kan bij Rina Cooijmans (tel. 5416766) of via secretaris@ovleiderdorp.nl.

Om ca. 20.30 uur zullen de FreedomRunners, Leiderdorpse hardlopers, vanaf de begraafplaats het vredesvuur voor 5 mei in Wageningen gaan halen. Burgmeester mw. L.M. Driessen zal met belangstellenden het startsein voor de loop geven. 

Zie ook het artikel hieronder.


FreedomRunners halen bevrijdingsvuur op 

bevrijdingsloop n Voor de vijfde keer halen de FreedomRunners dit jaar het bevrijdingsvuur op in Wageningen en brengen het over naar Leiderdorp.

Het blijft een bijzondere belevenis. De voorbereiding van de bevrijdingsloop vraagt veel tijd en inzet. Maar niets staat meer in de weg om ook dit jaar de bevrjidingsloop tot een goed einde te brengen.

Woensdagavond 4 mei zijn alle FreedomRunners aanwezig bij de Dodenherdenking op de algemene begraafplaats in Leiderdorp. Twee vertegenwoordigers van de FreedomRunners zullen na de twee minuten stilte een krans leggen bij het monument. 

Na het officiĆ«le gedeelte overhandigt burgemeester Laila Driessen de fakkel en vertrekken de FreedomRunners in twee busjes naar Wageningen. Voor hotel de Wereld, waar op 5 mei 1945 de vrede werd ondertekend, wordt de fakkel ontstoken en overhandigd door de burgemeester van Wageningen met de opdracht deze over te brengen naar Leiderdorp. 


115 kilometer

De FreedomRunners leggen de terugweg hardlopend af. Ze rennen in vier groepen om de beurt vijf kilometer, begeleid door twee fietsers. De start in Wageningen is om 1.00 uur en er moet een afstand worden overbrugd van ruim 115 km. Als alles meezit zijn de lopers rond 11.30 uur in Leiderdorp waar in het clubhuis van de Vereniging IJssport Leiderdorp in het Weteringpark een broodbuffet staat te wachten. 

Om 12.00 uur wandelen de lopers met betrokkenen naar de Houtkamp om de fakkel te overhandigen aan burgemeester Driessen die het bevrijdingsvuur zal ontsteken als aanvang van de festiviteiten. 

De FreedomRun wordt mogelijk gemaakt door: Vitality Groep Leiderdorp, DinsdagOchtendSport, Area71, de Oranjevereniging en vele hardloopvrienden.

De FreedomRunners in 2019, het laatste jaar dat de vrijheidsloop vanuit Leiderdorp werd gehouden voor corona toesloeg. | Foto: rajfotografie.nl