Kinderen voor de Egyptische tempel in de centrale hal van het museum. | Foto: Ilona Hartensveld
Kinderen voor de Egyptische tempel in de centrale hal van het museum. | Foto: Ilona Hartensveld Foto: Ilona Hartensveld

Knutselen en speuren met de Romeinen

meivakantie n Romeinenliefhebbers opgelet: de meivakantie (25 april t/m 8 mei) staat in het Rijksmuseum van Oudheden in het teken van de Romeinen.

Er zijn elke dag knutsel- en kleuractiviteiten in de Tempelzaal (gratis bij een bezoek aan het museum). Met een audiotour en een game kunnen kinderen speuren in de tentoonstelling ‘God op aarde’ over de Romeinse keizer Domitianus en achter de tempel in de hal is een Romeinse muntschat te bewonderen. Nieuw is het [bit.ly/rmo-filter]Instagram-filter, waarmee iedereen van een selfie een keizerportret bij het Colosseum kan maken. Tijdens de meivakantie is het museum open van 10.00 tot 17.00 uur (gesloten op Koningsdag, 27 april). 


Keizer Domitianus

De Romeinse keizer Domitianus kan wel wat goede adviezen gebruiken want hij wordt de slechtste keizer van Rome genoemd! De audiotour voor families en kinderen (8-12 jaar) in de tentoonstelling ‘God op aarde. Keizer Domitianus’ is een avontuurlijke ontdekkingstocht met spellen, bizarre vraagstukken en opdrachten. Door slim te speuren kunnen kinderen de keizer helpen bij de merkwaardige keuzes die hij tijdens zijn leven moest maken.


Handen uit de mouwen

Na het speuren is het tijd om zelf aan de slag te gaan. Wie goed kijkt bij de Romeinse beelden ziet dat de Romeinse dames en heren soms opvallende kapsels hebben. Bij de knutseltafels in de Tempelzaal staat er van alles klaar om zelf bijzondere keizerlijke kapsels te maken met Italiaanse macaroni, penne en fusilli, en om uit te proberen hoe jouw portret er uit ziet op een Romeinse munt. Mooie voorbeelden van keizerportretten zijn te zien op de munten die in een speciale vitrine achter de tempel liggen: 21 zilveren exemplaren en één van brons. Eerder dit jaar zijn ze gevonden in Hazerswoude.


Game 

Wie vermoordde de Romeinse keizer Domitianus? Op zoek naar de moordenaar van Domitianus kan in het museum, in Rome en thuis met de gratis game ‘Domitianus: god op aarde’. 3D-animaties van Rome’s beroemdste locaties, mini-puzzels en spellen spelen zich af bij de beroemdste locaties van het oude en moderne Rome: de Palatijn, het Forum, het Circus Maximus, het Colosseum en het Stadion van Domitianus (nu de Piazza Navona). De game is geschikt voor iedereen vanaf vanaf 14 jaar (Nederlands en Engels). Downloaden via App Store en Google Play Store.


Lichtshow

Vergeet ook niet de spectaculaire lichtshow in de Tempelzaal te bekijken. De meer dan tweehonderdjarige geschiedenis van het Rijksmuseum van Oudheden komt tot leven in een wervelende lichtshow op de Egyptische tempel in de centrale hal. Dit vier minuten durende spektakel is elke dag te zien om 11.30 uur, 13.30 uur (in het Engels) en 15.30 uur.


Het Rijksmuseum van Oudheden ligt aan het Rapenburg 28 te Leiden.

www.rmo.nl/meivakantie2022


Wandeling langs oorlogsgraven Rhijnhof

themawandeling n In de aanloop naar 4/5 mei staan op de Leidse begraafplaats Rhijnhof de verhalen van slachtoffers van oorlogsgeweld, vervolging en verzet centraal. Een thema dat vandaag de dag maar al te actueel is. Op donderdag 28 april wandelt kenner Ruurd Kok langs graven uit van de Tweede Wereldoorlog op begraafplaats Rhijnhof. Hij zal vertellen over de oorlogsgraven, de strijd in de meidagen, over gefusilleerde verzetsmensen, kampslachtoffers en burgers die omkwamen bij geallieerde bombardementen. 


In de frontlinie

De graven van oorlogsslachtoffers op begraafplaats Rhijnhof geven een beeld van de oorlogsgeschiedenis van de Leidse regio en van de lotgevallen van inwoners die elders om het leven kwamen. Ook rondom Rhijnhof werd gevochten. Tijdens de gevechten in de meidagen van 1940 lag Rhijnhof in de frontlinie en hingen er parachutes in de bomen van de begraafplaats. In de loop van 1944 legde de Duitse bezetter loopgraven en mitrailleurnesten aan op en rond de begraafplaats. De situatie werd toen zelfs zo grimmig, dat er een aantal dagen niet begraven kon worden. 

Het gebrek aan hout, was een ander probleem waar de begraafplaats mee te maken kreeg. Hoe kwam men aan materiaal voor grafkisten? 

De wandeling start om 13.30 uur en duurt tot 15.00 uur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via info@rhijnhof.nl of 071-532 06 09 / keuzemenu 2. Na aanmelding ontvangen deelnemers een bevestiging.