Het Winkelhofplein kan flink winderig worden als er een gebouw van ruim 20 meter hoog en 50 meter breed komt te staan op de plek van het oude gemeentehuis, vreest Henk Huizer. Een uitdaging voor wandelaars. | Foto: H. Huizer
Het Winkelhofplein kan flink winderig worden als er een gebouw van ruim 20 meter hoog en 50 meter breed komt te staan op de plek van het oude gemeentehuis, vreest Henk Huizer. Een uitdaging voor wandelaars. | Foto: H. Huizer Foto: Henk Huizer

LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen maximaal 250 woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.


(Wind)tunnel-visie bij Visie op Hoogbouw

Onlangs heeft het gemeentebestuur de Visie op Hoogbouw voor Leiderdorp aan de Raad aangeboden, waarin een schets over de hoogte van de toekomstige bebouwing. Als belanghebbende bewoner van de woonwijk Winkelhof (NW) ligt mijn aandacht bij het oude gemeentehuisterrein (het grasveld tussen Karolusgulden en Winkelhofplein). Daar merk ik op dat de hoogteschetsen qua verhouding niet kloppen. En worden bij het bestaande appartementencomplex 3 extra verdiepingen gefantaseerd; zo lijkt verschil met de omliggende bebouwing kleiner dan het is. De bijbehorende tekst is niet eenduidig. Hoe dan ook is >20 meter fors hoog, naast de ca 10 m hoge eengezinswoningen en het even lage appartementengebouw. De visie lijkt te veel vanuit de Engelendaal ontwikkeld, mogelijk vanuit een toekomstige bouwer, maar niet vanuit de bewoners aan de Karolusgulden die zo’n kolos voor hun neus krijgen.

Het is niet alleen te hoog, maar ook te breed: 50 m. Deze hoogte x breedte levert een kolos op van 1000 m2 die weerstand moet geven aan de overheersende zuid-westen-wind. Die wind moet ergens heen, langs en over het gebouw, met wervels, versnelling, vlagen, draai- en valwinden. De nauwe doorgangen worden dus onaangename windtunnels. Dat laatste past zeker niet bij pogingen om het Winkelhofplein aantrekkelijker te maken.

Iedere (oudere) fietser en wandelaar kent het windtunneleffect van de torens aan de Laan van Berendrecht. Wie nog nooit is omvergeblazen zou eens kunnen googelen op: ‘winkelcentrum Nesselande wind’ en/of ook op ‘windtunnel basis stedenbouw Narbruis’ (hiervan pag. 81-83). Kortom: te hoog en te breed. Nieuwe gemeenteraad, kijk er eens heel kritisch naar en hanteer hier het rode potlood.


Dr. Henk Huizer, Leiderdorp