Lezing over de Nieuwe Hollandse Waterlinie

ouderenbond n Op donderdagmiddag 21 april houdt de heer K. Schipper voor de ouderenbond KBO-PCOB een lezing over de Hollandse Waterlinie in de Scheppingskerk in Leiderdorp 

De Nieuwe Hollandse Waterlinie staat sinds 2021 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De waterlinie beschermde een groot deel van Holland en de stad Utrecht. De waterlinie is in gebruik geweest van 1870 tot 1945. Bij een waterlinie wordt water gebruikt om de vijand tegen te houden. Een systeem van sluizen, dijken, kanalen, rivieren en gemalen zorgden ervoor dat hele polders onder water konden worden gezet. Dit onderwater zetten heet inundatie. De laag water was maar 40 tot 50 centimeter. Dit was te diep om te kunnen doorwaden maar te ondiep om te kunnen bevaren. Op kwetsbare punten in de linie werden forten gebouwd. 

In 1939-1940 maakten Nederlandse strijdkrachten de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam klaar voor snelle inundatie, als antwoord op de dreiging uit nazi-Duitsland. Helaas bleken de bommenwerpers eenvoudigweg over de waterlinie heen te vliegen. Inundatie was zinloos geworden. Toch hebben de Duitsers in februari 1944 grote delen onder water gezet in een poging de geallieerden tegen te houden

Alle belangstellenden zijn welkom de lezing bij te wonen. De middag begint om 14.30 uur en de zaal is open vanaf 14.00 uur. Voor leden van de ouderenbon is de toegang 3 euro, niet-leden betalen 5 euro. Dat is inclusief koffie/ thee en een drankje na afloop. De Scheppingskerk ligt aan de Van Poelgeestlaan 2. Bel voor meer informatie Marianne van der Bijl tel. (071) 5897110.


Sam’s Kledingactie

inzameling n Ieder voorjaar en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. De eerstvolgende is op zaterdagmorgen 23 april. In Leiderdorp kan dan van 10.00 tot 12.00 uur schone en nog goed draagbare kleding en schoenen ingeleverd worden bij de Scheppingskerk aan de Van Poelgeestlaan 2. In Zoeterwoude-Rijndijk is het inzamelpunt bij de Goede Herderkerk aan de Hoge Rijndijk open van 10.00 tot 11.30 uur. De kleding moet worden ingeleverd in gesloten plastic zakken. Kapotte en vuile kleding, speelgoed en knuffels, handdoeken, kussens en dekbedden worden niet aangenomen.

De kleding wordt centraal gesorteerd en verkocht. De opbrengst is voor Cordaid, Mensen in Nood en zal onder meer gebruikt worden om hulp te bieden in Oekraïne en om kinderen in Oeganda na Covid-19 weer terug naar school laten gaan.

De organisatie is in handen van de gezamenlijke diaconieën van de Protestantse Gemeente Leiderdorp en de Katholieke Parochie de Goede Herder.


Word een hommelkenner

NATUUR n Als voorbereiding op de Nationale Bijentelling 2022 in het weekend van 23 en 24 april organiseert IVN Leidse regio op dinsdagavond 19 april van 20.00 tot 21.15 uur een online workshop ‘bijen tellen en herkennen’.

Ervaring met eerdere tellingen heeft geleerd dat bijen tellen leuk, spannend, niet erg gemakkelijk maar ook zeker niet eng is! Iedereen kan vanachter zijn computer een hommelkenner worden en het verschil leren tussen een bij, een hommel en een zweefvlieg. Verder wordt in het kort verteld waarom deze beestjes zo belangrijk zijn.

Zie de website www.ivn.nl/afdeling/ leidse-regio voor meer informatie en aanmelden.