Organist Adriaan Hoek. | Foto: Heiko Bertram
Organist Adriaan Hoek. | Foto: Heiko Bertram Foto: heiko bertram

Lezingen en workshops

LVU n Lezingen, waarvan sommigen gecombineerd met een rondleiding, en workshops. De Volksuniversiteit Leiderdorp heeft de komende weken weer een interessant programma. Hieronder een greep uit het aanbod. 

Keramiek in Leiderdorp: aardewerk van Zaalberg - Leiderdorp was lang een centrum van keramische industrie en kunst, met nationaal en internationaal bekende ambachtelijke kunstenaars. Het Leiderdorps Museum heeft nu een tentoonstelling over het sieraardewerk van Potterij Zaalberg. Volg de lezing en bekijk het prachtige aardewerk uit de rijke collectie van het Leiderdorps Museum. Dinsdag 19 april, 10.00 – 12.00 uur.

De wereld van Albert Einstein - waarom tijd en zwaartekracht eigenlijk niet bestaan - De tweede lezing in de serie ‘Alles over het heelal’! Honderd jaar geleden leerde Albert Einstein ons dat tijd relatief is en zwaartekracht eigenlijk niet bestaat. Theo van Es legt het uit zónder gebruik te maken van ingewikkelde wiskunde, maar wél met een overvloed aan illustratieve beelden en schitterende video’s. Woensdag 20 april, 10 – 13 uur

De derde en vierde lezing in deze serie zijn op 11 mei (Kwantummechanica - het bizarre gedrag van atomen) en 25 mei (Welke middelen en trucs gebruiken astronomen?).

Nederland in de prehistorie - De prehistorische collectie van het Rijksmuseum van Oudheden beslaat de hele periode van eenvoudige jachtkampjes die 250.000 jaar oud zijn tot de komst van de Romeinen in Nederland. In de lezing en de rondleiding kijken we naar de schatten uit de Steentijd en Bronstijd, zoals bronzen bijlen, of de inhoud van het graf van een vorst uit de IJzertijd. Donderdag 21 april, 14.00 – 16.15 uur.

De Koninklijke Bibliotheek - Krijg een unieke inkijk in de collecties in de Koninklijke Bibliotheek (KB). Als nationale bibliotheek heeft de KB als doel iedereen toegang te geven tot kennis en cultuur van het heden en verleden van Nederland. Van alle publicaties in Nederland wordt één exemplaar bij de KB bewaard. Tijdens ons bezoek, met lezing en rondleiding, worden topstukken uit de gehele collectie van de KB, van middeleeuwse handschriften tot 21e-eeuwse tijdschriften en kranten getoond. Vrijdag 22 april, 10.30 – 12.30 uur.

Advocaat maken - De docent laat je zien hoe je met eieren, suiker, brandewijn en misschien wat vanille op eenvoudige wijze advocaat zonder kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen maakt. Daarna ga je zelf aan de slag en leer je er een eigen draai aan te geven. Vrijdag 22 april, 14.00 – 16.00 uur.

Kleuranalyse en Stijladvies - Wil je graag weten welke kleuren goed bij jouw huid, haarkleur en de kleur van je ogen passen? Of welke kleding en accessoires het beste staan bij jouw figuur en persoonlijkheid? Doe dan mee aan de workshop Kleuranalyse (donderdag 28 april, 12.30–16.00 uur) en/of aan de workshop Stijladvies (donderdag 12 mei, 12.30–16.00 uur).


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl) of telefoon (06 28415610). Zie ook de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


Inloopconcerten in                 het Academiegebouw

orgel n Op woensdag 20 april gaat een nieuwe serie Inloopconcerten in het Academiegebouw van Universiteit Leiden van start met een concert gegeven door Adriaan Hoek op het Flentroporgel in het Groot Auditorium. Adriaan speelt muziek van onder anderen Haydn, Bach en Planayvsky.

Adriaan Hoek studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium waar hij in 2016 summa cum laude afstudeerde als Master of Music. Hij won acht eerste prijzen op internationale orgelconcoursen in Nederland, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Amerika. Vanwege zijn prestaties op het International Schnitger Organ Competition te Alkmaar (2015) en de 'Grand Prix d’ECHO' in Treviso (Italië 2018) mocht hij zich zowel in 2016 als 2018 'The Young ECHO Organist of the Year' noemen.

Naast internationaal concertorganist is Adriaan sinds 2015 als cantor-organist verbonden aan het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam en sinds dit jaar aan de Marekerk te Leiden. Daarnaast in is hij actief als dirigent en begeleider van diverse koren, ensembles en orkesten.

De Inloopconcerten worden georganiseerd door de 'Musici rond het Academie-orgel' en zijn vanaf 20 april tot en met 29 juni op elke woensdag van 13.00 uur tot 13.30 uur (met uitzondering van Koningsdag). De toegang is vrij. Adres: Rapenburg 73, 2311 GJ  Leiden.