Poppenkast?

Bij toeval zag ik onlangs een tweet voorbij komen. De afzender bleek de voorman van een Leiderdorpse politieke partij. Hij sneerde naar een andere partij die niet aan de coalitie-onderhandelingen wilde meedoen. Daar had de lokale partij als grootste zoals gebruikelijk is het voortouw voor genomen. De afgehaakte partij sprak van een ‘poppenkast’ waarin hij geen rol wenste te spelen. Dat mag en is duidelijke taal. De poppenkast baseerde hij op gebrek aan stabiliteit en betrouwbaarheid van de grootste partij. In de tweet stond verder: ‘Geen sterk begin voor een partij die zijn slechtste verkiezingsresultaat ooit heeft geboekt.’ Ook dat mag en is ook duidelijk. Maar, wat is de zin van zo’n tweet? Is die ‘verbindend’? Wie wordt hiermee een plezier gedaan? 

Ook werd ik attent gemaakt op een andere ‘poppenkast’. Iemand vertelde dat er op een plek in Leiderdorp vier parkeerplaatsen waren vrijgemaakt voor het opladen van elektrische auto’s. Mooi, zou je zeggen. Niet dus. Die vier plekken staan al weken leeg, er wordt geen gebruik van gemaakt. Kennelijk zijn er geen elektrische auto’s. Dan te bedenken dat daar al zo’n tekort is aan parkeerplaatsen. 

Nog meer poppenkast. Ik las dat Leiderdorp nog op geld zit, dat het Rijk in 2020 en 2021 overmaakte om de cultuursector te ondersteunen. Waarom is dat niet gebeurd? Leiderdorp heeft toch iemand aangesteld om de cultuur, die hier al sinds het verdwijnen van Muzenhof op een laag pitje staat, een ‘boost’ te geven.

Twee gemeenteraadsleden, ‘Golden Girls’ genoemd, die niet in de gemeenteraad terugkomen, hebben een koninklijke onderscheiding ontvangen voor hun raadswerk, respectievelijk 12 en 24 jaar. De namen waren nieuw voor mij. ‘Beetje dom,’ zou Máxima dat noemen. Maar toen las ik dat de burgermoeder bij de een sprak van: ‘U heeft er steeds naar gestreefd om de betrokkenheid van de inwoners bij het gemeentebestuur te vergroten.’ Bij de ander werd vermeld dat ze ‘over talloze dossiers’ het woord had gevoerd. Dat geloof ik graag. ‘En zich – met anderen – had ingezet voor de Leiderdorpse natuurspeeltuin.’ 

Ik zou deze krant ter overweging willen geven politieke partijen elke week ruimte ter beschikking te stellen. Dan kunnen we op de voet volgen wat ze wel/niet doen. Wie weet komt dan over vier jaar de 50 procent niet-stemmers wel ter stembus.


Klaverjas- en sjoelmiddag 

hoeksteen n Vrijdag 8 april start er een gezellige klaverjas- en sjoelmiddag in buurtkamer de Hoeksteen aan de Houtschans 107 in Leiderdorp. Er wordt Rotterdams gekaart. Deelname kost € 2,50 per persoon inclusief koffie/thee en een hapje. De deur is open vanaf 13.30 uur, het klaverjassen en sjoelen start om 14.00 uur. Aanmelden kan via 06-44542681. 

De volgende data zijn 15 en 22 april. Vrijdag 29 april is er weer een bingo.