Lezingen en cursussen

educatie n De LVU heeft ook de komende maand weer interessante lezingen en cursussen op het programma staan. Hieronder een greep uit het aanbod. 

Een ontdekkingsreis door het heelal - In een serie van vier lezingen ga je op ontdekkingsreis door de astronomie, de fysica, het heelal en wat zich daarin bevindt. Alles wordt op een begrijpelijke manier uitgelegd, zonder wiskunde, maar mét indrukwekkende foto’s en films. Volg de hele serie of één of meer afzonderlijke lezingen (woensdagen van 10.00 – 13.00 uur):

6 april: Reis door het heelal

20 april: De wereld van Albert Einstein - waarom tijd en zwaartekracht eigenlijk niet bestaan

11 mei: Kwantummechanica - het bizarre gedrag van atomen

25 mei: Welke middelen en trucs gebruiken astronomen?


3D modellen maken en printen - In drie lessen leer je de basisprincipes van 3D printen met gebruik van het gratis programma Blender. Er wordt aandacht besteed aan de twee meest gebruikte modeling technieken: flatsurface modeling en sculpting. Drie lessen, start woensdag 6 april, 19.30 – 21.30 uur.


Moderne Architectuur: Het Lisser Art Museum - In de serie Moderne Architectuur bezoeken we als laatste het Lisser Art Museum. Het gebouw kenmerkt zich door moderne vormgeving met baksteen en glas. Verzonken in een historisch dijklichaam is het in het landschap verankerd. Donderdag 7 april, 14.00 – 16.00 uur.


Alphonse Mucha – Art Nouveau in Parijs 

Een lezing over één van de beroemdste Art Nouveau-kunstenaars: Alphonse Mucha. Hij werd vooral beroemd om zijn affiches en illustraties en ontwerpen voor toegepaste kunst, allemaal tegen de achtergrond van het bruisende Parijs van het fin de siècle. Een tentoonstelling over Mucha is t/m 3 juli te zien in Kunstmuseum Den Haag. Vrijdag 8 april, 14.00 – 16.00 uur.


Het Huis van Spinoza - In het huis in Rijnsburg waarin Spinoza jarenlang woonde, geeft Floris Schleicher een lezing over het leven en de ideeën van Spinoza. Daarna bezoeken we het museum. Het Spinozahuis is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in filosofie, geschiedenis en wetenschap. Zaterdag 9 april, 10.30 – 12.30 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl) of telefoon (06 28415610). Zie ook de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


2x7 concert door LKO 

muziek n Op zaterdagavond 2 april brengt het Leiderdorps Kamerorkest (LKO) twee keer een zevende symfonie ten gehore: 2x7. De Unvollendete van Schubert – volgens de nieuwe telling de zevende. En de zevende of tragische symfonie van Dvorák. Onder leiding van dirigent en tophoornist Jasper de Waal. Het concert is in de Vredeskerk in Leiden. 

Schuberts zevende

Een mysterieuze melodie gespeeld door de celli en contrabassen klinkt op, de violen antwoorden duister, klarinet en hobo introduceren het hoofdthema. De zevende symfonie van Schubert dankt zijn populariteit aan het geheimzinnige karakter en de prachtige landelijke melodie die in het eerste deel meerdere keren terugkeert. Het tweede deel is in totaal contrast met het eerste deel: vrolijk en trots. Vanwege het ontbrekende derde en vierde deel wordt het werk meestal aangeduid als Die Unvollendete.


Dvoraks zevende

Het is 1884. Op het station van Praag treffen we Dvorák die de trein uit Pest ziet arriveren met zijn landgenoten. Zij zijn onderweg naar een nationalistische manifestatie. Het idee voor het eerste deel van Dvoráks nieuwe symfonie, zijn zevende, is geboren. Dramatischer en donkerder in stijl is dit werk dan de meer zorgeloze composities uit zijn Slavische periode. Het heeft ook een internationaler karakter. Dvoráks verdriet over de dood van zijn moeder en oudste zoon komt tot uitdrukking in het langzame tweede deel. 


Over LKO 

Opgericht in 1989 als klein ensemble om Bachcantates te begeleiden, is het LKO nu een compact symfonieorkest. De veertig leden van het LKO zijn voor een groot deel musici voor wie muziek een ‘uit de hand gelopen hobby’ is. Ieder concert staat er een andere dirigent op de bok. Zo blijft iedereen steeds op het puntje van zijn stoel. Jasper de Waal heeft zijn sporen verdiend als solohoornist in o.a. het Concertgebouworkest en is nu ook als dirigent actief. Hij dirigeerde orkesten als het Noord Nederlands Orkest, Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Residentie Orkest.


Info en kaarten

Het concert vindt plaats op 2 april  in de Vredeskerk in Leiden, Van Vollenhovenkade 24. Aanvang 20.15 uur. Toegang: € 15,00 in de voorverkoop, € 17,50 aan de zaal. Vrienden € 10,00, kinderen t/m 12 jaar € 5,00. Meer info en kaarten: www.leiderdorpskamerorkest.nl.


Muzikale Workshops 

MOL n Van 4 tot en met 9 april is het Workshopweek bij stichting Muziekonderwijs Leiderdorp (MOL).

Voor verschillende leeftijden, speelniveau's en muzikale interesses hebben de docenten een gevarieerd programma samengesteld. Ook wanneer je geen lessen volgt bij de muziekschool kun je je aanmelden. Zo zijn er ensembles, bandcoaching voor wie een instrument bespeelt maar ook een workshop 'Geluid, kun je dat zien?' voor basisschoolkinderen, het Oerwoudconcert- muziekverhaal voor kinderen van 5 tot 7 jaar of de Instrumentenparade voor kinderen die zich op een instrumentkeuze willen oriënteren.

Deelname: 5 euro p.p. Meer informatie en aanmelden: www.muziekonderwijs-leiderdorp.nl.