LPL verwacht voorspoedige formatie

VERVOLG VAN VOORPAGINA 


Dat verliep veelbelovend, zegt Herman Romeijn, voormalige gemeentesecretaris van Leiderdorp en beoogd wethouder voor de LPL. "Op veel punten vinden de partijen elkaar wel.” Vandaag gaan de gesprekken verder. Romeijn verwacht dat het een voorspoedige formatie zal worden.

De LPL, die zes zetels heeft in de nieuwe raad, zou met de PvdA-GroenLinks, goed voor vijf zetels, genoeg hebben voor een nipte meerderheid in de raad maar heeft van het begin af aan gezegd er nog een partij bij te willen. Waarbij het al snel duidelijk was dat de voorkeur uitging naar het CDA, dat twee zetels heeft.

De drie wethouderkandidaten voor het beoogde college zijn al bekend. Naast Romeijn voor de LPL zijn dat de voormalige GroenLinks-fractievoorzitter Bob Vastenhoud voor PvdA-GroenLinks en Daan Binnendijk, die nu ook wethouder is, voor het CDA.     


VVD wil niet

De VVD heeft tijdens het eerste verkennende gesprek met de LPL meteen laten weten geen interesse te hebben in deelname aan een coalitie met de lokale partij. De VVD zat in een coalitie met LPL en CDA van mei 2018 tot november 2019. Toen blies de LPL het college op vanwege onenigheid over de maximum snelheid op de toekomstige Leidse Ring Noord. "De LPL was voor ons geen stabiele en betrouwbare partner", stelt VVD-fractievoorzitter Frank van Noort. "Wij gaan niet als derde wiel de tandem met PvdA-GroenLinks in balans houden en gaan nu geen college vormen met de LPL."


Hulp voor mkb bij cyber security

workshop n Tijdens de coronacrisis is digitaal zakendoen en digitaal samenwerken enorm toegenomen. Dit biedt ook kansen voor cybercriminelen om binnen te dringen bij bedrijven. Via phishing mails of gijzelsoftware. Het mkb wordt hierdoor geregeld benadeeld en in sommige gevallen extreem geraakt waarbij data wordt gehackt en losgeld wordt gevraagd om data terug te krijgen. Het gevaar wordt gezien door ondernemers, maar tegelijk ook onderschat. Reden voor gemeente Leiderdorp, Ondernemersvereniging LOV en Economie071 om ondernemers hier bewust van te maken via een praktische workshop op donderdag 7 april.


Probleem onderschat

Willem Joosten, wethouder gemeente Leiderdorp: "Ondernemers zijn dagelijks bezig met de kern van hun bedrijf. Werken aan cyber security heeft daarbij niet altijd prioriteit. Begrijpelijk, maar ook risicovol. Valse e-mails kennen we allemaal wel, ransomware is heel vervelend en aan identiteitsfraude wil je niet denken. Toch gebeurt het dagelijks. Je kunt je ertegen wapenen als je weet hoe criminelen te werk gaan en wat je hiertegen kunt doen. Daar gaat de workshop van 7 april over. Via een voucherregeling kunnen ondernemers daarna ook echt zaken binnen hun bedrijf aanpakken."


Workshop

Dwayne van de Klugt, projectleider ‘Laat digitalisering voor je werken': ‘Samen met ondernemersverenigingen en gemeenten organiseren we diverse workshops in de regio. Dichtbij ondernemers, zodat de drempel extra laag is om mee te doen. Op 7 april wordt de workshop gegeven in AREA071 in Leiderdorp. Na afloop weten ondernemers wat ze zelf kunnen doen aan cyber security. Denk daarbij aan een goed backup-systeem, het instrueren van je medewerkers, het instellen van twee-staps verificatie, het afschermen van bepaalde data met wachtwoorden en natuurlijk het wachtwoordbeheer zelf'.


Voucherregeling

Ondernemers kunnen zich aanmelden voor de workshop van 7 april via de website van LOV Leiderdorp of Economie071. Daar is ook informatie te vinden over de voucherregeling waarvan de eerste ronde start op 31 maart 12.00 uur.