Max Verstappen

Dit is de dertiende week van 2022. Dat betekent voor autocoureur Max Verstappen dat hij contractueel dertien miljoen euro op zijn bankrekening heeft bijgeschreven gekregen, één miljoen per week. De 24-jarige in Hasselt (België) geboren, in Brabant opgegroeide en in het belastingparadijs Monaco wonende Verstappen is de komende jaren voor dit bedrag verbonden aan de autoracestal Red Bull. Daarnaast stroomt geld binnen voor het gebruik van zijn naam en portret in reclames. De verkoop van producten waarop hij staat afgebeeld of die zijn naam dragen, houdt hij in eigen hand. Waag het niet het ‘koppie’ van hem ongevraagd te gebruiken, ook niet voor welk goede doel dan ook. In elk land heeft hij advocaten die onmiddellijk een proces tegen deze overtreders aanspannen. Onlangs kocht hij een privéjet voor € 20 miljoen waarvan de inrichting het glansrijk wint van een 5-sterrenhotelsuite. Max, die niet vooraan stond bij het uitdelen van uitstraling en empathie, heeft de 33-jarige architectonisch zeer geslaagde Kelly Piquet aan zijn zijde. Zij maakte hem vader van de door een Russische oud-autocoureur verwekte dochter, Penelope. 

Her en der en steeds dichterbij staat de wereld in brand, moeten wij ons zorgen maken over de gevolgen van klimaatverandering en werd in Zandvoort mede op aandringen van een prins/huisjesmelker een racecircuit aangelegd dat aanwijsbaar zorgt voor de aantasting van het milieu - door geluidshinder en uitstoot van CO2. Max Verstappen wint, wordt wereldkampioen en de omzetten van energiedrank Red Bull gaan door het plafond. 

Dit alles overdacht ik toen ik weer overal lege blikjes op mijn wandeling door het dorp op straat zag gegooid. Max Verstappen zou er goed aan doen zijn Red Bull drinkende fans te zeggen met deze vervuiling te stoppen en het blik in een afvalbak te deponeren. Dat is het minste wat van hem verwacht mag worden.