Links het sneeuwklokje, midden het lenteklokje, rechts het zomerklokje. | Foto's: Jasper Klapwijk
Links het sneeuwklokje, midden het lenteklokje, rechts het zomerklokje. | Foto's: Jasper Klapwijk Foto: Jasper Klapwijk

Drie soorten klokjes

Naast het gewone sneeuwklokje groeien er in de Heemtuin nog twee andere soorten die door bezoekers vaak ‘grote sneeuwklokjes’ worden genoemd. Omdat ze nu alle drie bloeien lijkt dit me een mooi moment om wat meer over ze te vertellen.


Sneeuwklokje

Het gewone sneeuwklokje is de bekendste en ook de meest algemene. Ze worden zo’n 20 centimeter hoog en bloeien vaak al in februari. Sneeuwklokjes worden veel gebruikt als tuinplant, en komen van nature voor in oude bossen. Ze kunnen daar prachtige wit bloeiende tapijten vormen.


Lenteklokje

Zo’n twee weken na de sneeuwklokjes gaan ook de lenteklokjes bloeien. Lenteklokjes hebben glanzende donkergroene bladeren en zijn met 30 centimeter een stukje hoger dan sneeuwklokjes. Elke bloemsteel heeft één knikkende bloem met op elk bloemblaadje een groen-geel stipje. De bloemen zijn groter en breder dan die van de sneeuwklokjes en lijken wat op kleine lampenkapjes. Ze zijn iets kritischer op de standplaats, en hebben een voorkeur voor een voedselrijke vochtige plek.


Zomerklokje

Het zomerklokje is met 60 centimeter de grootste van de drie. Bij zomerklokjes zitten er altijd meerdere knikkende bloemen aan de steel. De witte bloemen hebben een klein groen puntje op de bloemblaadjes. Zomerklokjes houden van voedselrijke en natte omstandigheden, en groeien vaak in grote groepen in moerassen en langs waterkanten.


Natuurspeeltuin zoekt man/ vrouw met een zeis

oproep n Het bestuur van de Leiderdorpse natuurspeeltuin is op zoek naar vrijwilligers die willen helpen met het werk in de speeltuin.

Het onderhoud in de natuurspeeltuin in park De Bloemerd wordt gedaan door vrijwilligers. Op dinsdagochtend komt een groepje vrijwilligers om te schoffelen, maaien snoeien en andere werkzaamheden uit te voeren om de tuin schoon en mooi te houden. Door omstandigheden zijn er enkele vrijwilligers weggegaan en is dus aanvulling nodig. Mensen die het leuk vinden om in de natuur te werken zijn meer dan welkom.

Het is heerlijk en ontspannen werk en je hoeft geen groene vingers te hebben, die krijg je vanzelf wel.

Een van de vrijwilligers die vertrokken is, was degene die met de zeis het achterste deel van de tuin maaide. Dit gaat deel voor deel om zo de biodiversiteit te bevorderen. Het bestuur is nu op zoek naar iemand die dit regelmatig zou kunnen doen. Het maaien kan in overleg ook op een ander tijdstip gebeuren.

Geïnteresseerden kunnen op een dinsdagochtend langskomen om kennis te maken. Er wordt gewerkt van 10.00 uur tot 12.30 uur. Voor meer informatie: tel. 0640499313.

Het achterste deel van de tuin wordt gemaaid met een zeis. Wie wil deze klus overnemen? | Foto: PR



Afbeelding