De LPL in feeststemming, met op de bovenste rij in het midden lijsttrekker Hugo Langenberg.
De LPL in feeststemming, met op de bovenste rij in het midden lijsttrekker Hugo Langenberg. Foto:

LPL weer grootste in Leiderdorp

verkiezingen n De Lokale Partij Leiderdorp (LPL) is de grote winnaar geworden van de gemeenteraadsverkiezingen in Leiderdorp. De partij werd niet alleen net als vier jaar geleden de grootste in de gemeente maar steeg bovendien van 4 naar 6 zetels.


Tekst en foto: Corrie van der Laan 

LPL-lijsttrekker Hugo Langenberg was woensdagavond 16 maart opgetogen. “De landelijke trend is positief voor lokale partijen dus ik had wel op vijf zetels gerekend. Maar dat het er zes zouden worden, had ik niet verwacht. De kiezers hebben hun voorkeur uitgesproken voor een partij die het Leiderdorpse belang altijd voorop zet en niet altijd doet wat Leiden wil .”

De combinatie PvdA-GroenLinks kwam op vijf zetels uit, een zetel minder dan de fracties van PvdA en GroenLinks opgeteld hadden in de afgelopen raadsperiode. De VVD verloor ruim 2 procent aan stemmen maar blijft dankzij een restzetel toch op vier zetels staan. Het CDA, dat een half procent verloor, heeft dat geluk niet en gaat terug van drie naar twee zetels. D66 won ruim een half procent, wat net niet voldoende is voor zetelwinst; de democraten blijven steken op drie zetels. De ChristenUnie-SGP blijft met één zetel vertegenwoordigd in de Leiderdorpse gemeenteraad.

Met deze uitslag verliest de huidige coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie-SGP haar meerderheid  van 11 tegen 10 zetels.  

De opkomst kwam in Leiderdorp uit op iets boven de 53 procent, wat lager is dan de bijna 60 procent van vier jaar geleden maar hoger dan het landelijk gemiddelde.

                Lees verder op P3