Concert in de Dorpskerk

muziek n Op zaterdagavond 26 maart vindt het vijfde concert in de serie 400 jaar Leiderdorpse Dorpskerk plaats. De uitvoerenden zijn de Leidse cantorij onder leiding van Hans Brons (tevens bassolist) en organiste Willeke Smits. 

Op het programma staat Engelse, Spaanse, Italiaanse en Duitse muziek uit de renaissance en vroege barok voor de Veertigdagentijd (c.q. Lijdenstijd dan wel Passietijd). De cantorij voert werken uit in de polyfone stijl van Thomas Tallis (diens Salvator Mundi) en van De Victoria (o.a. een motet voor Palmzondag). Van Monteverdi wordt 'Christe adoramus te' ten gehore gebracht. 

De cantorij zingt verder nog werken uit de vroege Duitse barok van Buxtehude (een deel uit de 'Membra Jesu nostri') en van Kuhnau (de cantate 'Gott sei mir gnädig'). Kuhnau was in Leipzig de voorganger van Bach als Thomascantor. Hans Brons zingt een drietal werken voor bassolo en continuo. Van Rosenmüller (ook al een voorganger van Bach in Leipzig) klinkt een lamentatie voor Witte Donderdag, van Cazzati een aria over de smart van Maria en van Geist een motet voor Goede Vrijdag. Willeke Smits speelt orgelmuziek van Bruna, Frescobaldi en Buxtehude.

Het concert, dat meerdere keren werd uitgesteld wegens de coronapandemie, begint om 20.00 uur in de Dorpskerk, Hoofdstraat 19 2351 AA Leiderdorp. Vanaf 19.30 uur wordt er koffie en thee geschonken.
Kaarten zijn te bestellen via www.dorpskerk400.nl/concerten/, via tel. 071-5414103 of email: lcrama@casema.nl. In de voorverkoop kosten de kaarten €10,- en op de avond van de uitvoering €12,50. Tot 18 jaar is de toegang gratis.


Kijk binnen bij een duurzame woning 

rondleiding n Huiseigenaar Jeroen Bussmann uit Leiderdorp geeft op maandagavond 28 maart om 20.00 uur een rondleiding in zijn duurzame jaren ’70-woning. Inschrijven is gratis en kan via www.duurzamehuizenroute.nl/thematours.

Tijdens deze thematour laat Bussman de bezoekers zien hoe hij het huis met een aantal maatregelen van energielabel D naar A kreeg. Geïnteresseerden zijn van harte welkom om ideeën op te doen voor het verduurzamen van hun eigen woning en al hun vragen aan Jeroen te stellen. “Onze tussenwoning is in 1970 gebouwd en was matig geïsoleerd”, vertelt de huiseigenaar. “Door vloer-, dak- en spouwmuurisolatie en HR++ glas te laten plaatsen, kunnen we de woning nu verwarmen met een kleine warmtepomp. De oorspronkelijke radiatoren geven op lage temperatuur voldoende warmte af. Alleen warm water en koken gaat nog op gas. Met zonnepanelen is de woning nu klimaatneutraal en eenvoudig gasloos te maken.”


Duurzame Huizen Route

In maart en april vinden in heel Nederland thematours plaats. Ze zijn onderdeel van de Nationale Duurzame Huizen Route: een onafhankelijk platform voor iedereen met interesse in duurzaam wonen en (ver)bouwen. De thematours worden mede mogelijk gemaakt door de 43 gemeenten, waaronder Leiderdorp, en provincies Fryslân en Zuid-Holland. Bekijk het overzicht van alle thematours via de website van de Duurzame Huizen Route.


Booster voor jongeren

corona n Sinds vorige week kunnen jongeren van 12 t/m 17 jaar die dat willen een boostervaccinatie halen. De keuze voor een boostervaccinatie is vrijwillig en jongeren kunnen telefonisch een afspraak maken. Het is niet mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor de prik.

Volgens de Gezondheidsraad is er geen medische noodzaak om alle jongeren een booster aan te bieden. Hoewel de meeste jongeren na vaccinatie bijna niet ziek worden van de omikron-variant, kunnen er redenen zijn waarom jongeren een booster willen. Bijvoorbeeld omdat zij zelf kwetsbaar zijn of kwetsbare gezins- of familieleden willen beschermen.

Heb je besloten dat je een boosterprik wilt? Dan kun je een afspraak maken bij de GGD. Bel dan naar 0800-7070. Je kunt dus niet zonder afspraak naar de GGD voor de booster. De booster wordt in de regio Hollands Midden alleen op de vaste vaccinatielocaties gegeven. 

Om in aanmerking te komen voor de booster, moet het minimaal drie maanden geleden zijn dat jij je tweede vaccinatie of corona hebt gehad. De prik is vrijwillig en ook gratis. Voor jongeren onder de 16 jaar geldt dat zij toestemming moeten hebben van hun ouder(s)/verzorger(s).


Coronacijfers

In Leiderdorp neemt het aantal nieuwe besmettingen met corona de afgelopen twee weken weer flink toe. In week 8 kregen 414 Leiderdorpers te horen dat hun PCR-test positief was, in week 9 waren dat er 499 en vorige week 655. 


Rabobank helpt maatschappelijke gebouwen met zonnepanelen 

stemmen n De coöperatieve Rabobank gaat maatschappelijke gebouwen zoals clubhuizen, scholen, theaters, bibliotheken en buurthuizen financieel helpen om zonnepanelen op het dak te leggen. In de regio Leiden-Katwijk zijn acht verenigingen en stichtingen genomineerd, waaronder korfbalvereniging Velocitas uit Leiderdorp. Rabobank leden kunnen tot 31 maart via de Rabo App bepalen welk gebouw nieuwe zonnepanelen op het dak krijgt. Voor het gebouw dat de meeste stemmen krijgt, betaalt Rabobank de helft van de aanschaf- en installatiekosten (met een maximum van 7.000 euro) van zonnepanelen op het dak. Alle informatie nalezen kan op rabo-zonnepanelen.nl.