V.l.n.r. de regenboogvlag, de Oekraïense vlag en de vlag van Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan
V.l.n.r. de regenboogvlag, de Oekraïense vlag en de vlag van Leiderdorp. | Foto: C. v.d. Laan Foto: Corrie van der Laan

Oekraïense vlag bij gemeentehuis

solidair n Voor het Leiderdorpse gemeentehuis wapperen nu drie vlaggen: de vlag van de gemeente met de rode sleutels en de blauwe golf, de regenboogvlag die aangeeft dat Leiderdorp een gemeente wil zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en zich gerespecteerd en sociaal veilig kan voelen, en de blauw-gele vlag van Oekraïne waarmee Leiderdorp zich solidair verklaart aan het Oekraïense volk dat lijdt onder de inval van het Russische leger.


67 vluchtelingen

Leiderdorp houdt het niet bij symboliek alleen. Er wordt momenteel hard gewerkt aan plannen om Oekraïense vluchtelingen op te vangen in de gemeente. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van vorige week maandagavond had burgemeester Laila Driessen het nog over 30 tot 40 plekken die nodig waren, maar dat is al heel snel opgeschaald. De gemeente moet in de komende paar weken 67 vluchtelingen opvangen, 1 vluchteling per 400 inwoners. 

In de hele veiligheidsregio Hollands Midden, waar Leiderdorps onder valt, moeten ca. 2.000 Oekraïense vluchtelingen een plek krijgen. In eerste instantie wordt erop gerekend dat de Oekraïeners zeker een half jaar hier zullen blijven. De gemeenten willen hen zoveel mogelijk rust en perspectief geven. Daarom zoeken ze naar locaties waar de vluchtelingen tenminste zes maanden kunnen blijven. 

Gezien de grote aantallen Oekraïeners die de komende tijd verwacht worden, zal het niet lukken op tijd genoeg kwalitatief goede opvangplekken voor langere tijd te vinden. Daarom worden ook crisisnoodopvanglocaties ingericht, bedoeld voor de opvang voor ongeveer 72 uur. In de 3 Oktoberhal in Leiden, NH hotel Leeuwenhhorst in Noordwijkerhout en sporthal De Hil in Benthuizen zijn inmiddels drie van de crisisnoodopvanglocaties gerealiseerd, waar bij elkaar 250 vluchtelingen terecht kunnen. Vrijdag 18 maart komen daar nog 100 plekken bij in sporthal de Nieuwe Sloot in Alphen aan den Rijn. 

Oekraïners mogen in Nederland werken. Hun kinderen mogen naar school. Ook hebben zij recht op medische hulp, sociale- en financiële bijstand.

Wie wil weten wat er in Leiderdorp gebeurt om Oekraïense vluchtelingen te helpen, en wie zelf hulp wil bieden, kan kijken op www.leiderdorp.nl/inwoner/hulp-voor-oekraine.