Afbeelding
Foto: PR

Lezingen, excursies en cursussen bij de LVU

educatie n De Volksuniversiteit Leiderdorp biedt de komende weken weer een gevarieerd programma met veel moois voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur, archeologie, botanie en astronomie:   

Hofjes als Middeleeuwse erfenis - In Leiden en omgeving zijn veel hofjes, terwijl elders in het land in de middeleeuwen gasthuizen (in het oosten) of ‘cameren’ (in Utrecht) ontstonden toen de zorg voor de zwakken in de samenleving nieuwe inhoud kreeg. Dick de Boer gaat in op de stichters en hun motieven. Maandag 21 maart, 20.00 – 21.30 uur.


De bijzondere architectuur van de Lakenhal - We brengen een bezoek aan De Lakenhal vanwege de bijzondere architectuur. De oorspronkelijke ‘Laecken-Halle’ is van 1640, sinds 1874 is het Leidse stedelijk museum erin gevestigd. In 2019 werd behalve een restauratie ook een flinke uitbreiding gebouwd. De architecten hebben daarvoor verschillende prijzen gekregen. Donderdag 24 maart, 10.30 – 12.30 uur.


Maak een mooie gedetailleerde tekening van een hyacint, tulp of viooltje - Botanisch tekenen: een boeiende ontdekkingstocht van hoe een specifieke plant nu echt in elkaar zit. Observeer de plant of bloem die je gaat tekenen en teken deze botanisch correct en precies. Zes lessen, start donderdag 24 maart, 10.00 – 12.30 uur.


De archeologie van Ierland - 3000 jaar geleden bouwden de bewoners van Ierland graven van enorme stenen, bedekt met grote heuvels. Deze werden versierd met in steen gehakte spiralen. 1000 jaar laten stonden er juist stenen in cirkels en rijen vlakbij de graven. In deze cursus gaat Diana de Wild in op de archeologische vondsten en de voorwerpen uit de prehistorie, de tijd van de Kelten en Vikingen. 4 lessen, start dinsdag 29 maart, 10 – 12 uur.


Op jacht naar goud en porselein – de berging van schepen van de VOC - De VOC-archieven geven informatie over reizen, lading, bemanning en het uiteindelijk lot van de schepen. De Geldermalsen, in 1752 vergaan nabij Sumatra met een lading van thee, goudstaven en porselein, is één van de vergane schepen. Peter Diebels schetst kort de geschiedenis van de VOC en vertelt het verhaal van de vondst van De Geldermalsen in het archief en later in de Zuid-Chinese zee. Maandag 4 april, 19.30 – 21.20 uur.


Cyclus 'Alles over het heelal' - In een serie van vier lezingen ga je op ontdekkingsreis door de astronomie, de fysica, het heelal en wat zich daarin bevindt. Je hoort hoe het heelal is ontstaan en hoe het kan eindigen. Einsteins relativiteitstheorie en de kwantummechanica worden op een begrijpelijke manier uitgelegd, zonder wiskunde, maar mét indrukwekkende beelden uit het heelal. Je kunt je opgeven voor de hele serie of er één of meer lessen uitkiezen. Vier lessen, start woensdag 6 april, 10.00 – 13.00 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl) of telefoon (06 28415610). Zie ook de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


Lente-speurtocht op en bij kinderboerderij Merenwijk 

kinderen n Van 22 maart tot en met 11 april is op en rond kinderboerderij Merenwijk een lente-speurtocht uitgezet. Een mooie manier voor kinderen om het voorjaar echt te beleven, alle jonge dieren op de boerderij te ontmoeten en de ontluikende natuur in het wijkpark te ontdekken.

Het boekje met de speurtocht is af te halen bij Theehuis De Trotse Pauw op het terrein van de kinderboerderij. Heb je alle vragen beantwoord? Dan vormen de letters samen een zin. Maak deze zin af en lever het antwoordvel in bij het theehuis. Je ontvangt na afloop een zakje bloemenzaad, zo kun je de lente thuis nog verder vieren!

De lente-speurtocht duurt ongeveer een uur en wordt georganiseerd door Naar buiten! regio Leiden.