Wellicht wel hèt pronkstuk van de expositie: een grote kruik van Meindert Zaalberg uit 1935.
Wellicht wel hèt pronkstuk van de expositie: een grote kruik van Meindert Zaalberg uit 1935. Foto: Corrie van der Laan

Aardewerk van Zaalberg in Leiderdorps Museum

expositie n Met stille trom is eind januari in het Leiderdorps Museum de nieuwe expositie over Potterij Zaalberg geopend. Er wordt een selectie getoond van aardewerk kunstwerken en gebruiksvoorwerpen die door drie generaties Zaalberg (1918 tot heden) zijn vervaardigd.

Tekst en foto: Corrie van der Laan

Naast de stukken aardewerk zijn foto's, een video, posters, informatieborden en boeken van en over deze creatieve pottenbakkersfamilie te zien.


Nalatenschap

In het najaar van 2020 kreeg het Leiderdorps Museum uit een nalatenschap een groot aantal aardewerk voorwerpen die in de vorige eeuw gemaakt zijn door Potterij Zaalberg. Dit was aanleiding voor het museum om een tentoonstelling te wijden aan deze collectie en het licht te laten schijnen op de Zaalberg dynastie. “We ontvingen tien grote bananendozen vol, in totaal 120 stuks aardewerk”, vertelt voorzitter Bob Reidsma van het museum. “Natuurlijk is niet alles te zien. We hebben de mooiste en interessantste stukken eruit gehaald.”

Het museum had al een aardige collectie Zaalberg aardewerk en alles bij elkaar was het ruim genoeg om acht vitrines mee te vullen. De meeste objecten zijn van de hand van Herman Zaalberg jr. (1935) die nog steeds actief is en een kleine potterij plus grote toonzaal aan de Hoge Rijndijk in Zoeterwoude-Rijndijk heeft.

Deze Herman is de kleinzoon van de oprichter van de potterij, Hermanus Zaalberg sr. (1880-1958). Hij startte met pottenbakken in zijn woonhuis in Leiden maar ging al snel naar een werkplaats in Zoeterwoude-Rijndijk. In 1922 verhuisde het bedrijf naar Leiderdorp, nabij de Doesbrug, maar na een grote brand in 1929 werd vervangende ruimte gevonden in opnieuw Zoeterwoude-Rijndijk.


Dynasty

Herman sr. had twee zonen, Meindert (1907-1989) en Maarten (1924-1989). Ook Meindert had twee zonen, de eerder genoemde Herman jr (1935) en Gijb (1937). Allemaal werden ze pottenbakker. Meindert werkte vanaf zijn 12de bij zijn vader in het bedrijf en bleef tot 1962 in de zaak. Daarna opende hij zijn atelier ‘Het Pottershuis’ in Ommen. Maarten was al in 1950 naar Zuid-Afrika geëmigreerd waar hij een succesvolle potterij opbouwde.

De zonen van Meindert namen in 1962 Potterij Zaalberg over. In 1979 stapte Gijp uit het bedrijf en vestigde zich als pottenbakker/keramist in Leerdam. 

De geschiedenis van Potterij Zaalberg is er een met vele hoogte- maar ook de nodige dieptepunten. Bob Reidsma schreef er al over in de aflevering van Historie Vlakbij Huis die eind december vorig jaar in deze krant verscheen. In de tentoonstelling wordt ook volop informatie gegeven over de Zaalberg dynastie.


De tentoonstelling is te zien tot 1 juli 2022. Het Leiderdorps Museum gevestigd aan de Vronkenlaan 46 en is geopend op woensdagmiddag van half 2 tot 4, op zaterdagochtend van half 11 tot half 1 en op zondagmiddag van 2 tot 4. De toegang is gratis.


Workshop Ikebana        

Herman Zaalberg jr. is vanaf de jaren 90 van de vorige eeuw steeds meer gaan samenwerken met diverse Ikebana kunstenaars. Deze Japanse bloemsierkunst komt prachtig tot zijn recht in de potten, vazen en schalen van Zaalberg. In het kader van de tentoonstelling over de potterij Zaalberg zal op zaterdag 2 april van 11 tot 12.30 uur in het museum een workshop bloemschikken met Ikebana ideeën worden gegeven door Ria Hoogervorst. De kosten voor deelname bedragen € 20,-. Het bedrag is inclusief bloemen, materiaal en een schaaltje of potje gemaakt door de potterij Zaalberg.

Aanmelden kan tot uiterlijk 30 maart via info@leiderdorpsmuseum.nl onder vermelding van naam en telefoonnummer.


Voorstelling voor kinderen 

Jeugdtheater n Sprookjesgoochelaar Carlijn treedt zondagmiddag 20 maart op bij Stichting Jeugdtheater WOUW in Zoeterwoude. Zij speelt de voorstelling 'Droomvogel Toermalijn', geschikt voor kinderen in de leeftijd van 3 tot 8 jaar en hun ouders. Het theaterprogramma richt zich op het belang van fantasiespel en is onderdeel van spelstimuleringsprogramma De Droomvogel.

Korte inhoud: Heks Neeltje Ratio houdt absoluut niet van spelende kinderen. Dat brengt allemaal herrie en rommel met zich mee! Gelukkig kan de Droomvogel Toermalijn helpen. Door tijdens de voorstellingen te zingen, spelen en dansen, ziet de heks hoe leuk spelen eigenlijk.

Het decor van de voorstelling bestaat uit een manshoog prentenboek, met daarin de aquarellen uit het speelprentenboek ‘Tovenaartje Spelen'. 

De voorstelling vindt plaats in Ons Huis aan het Kosterspad 3 in Zoeterwoude. Aanvang 15.00 uur. Kaartjes à 4 euro zijn aan de deur te koop vanaf een half uur voor aanvang van de voorstelling. Meer informatie: www.wouwzoeterwoude.nl.

Sprookjesgoochelaar Carlijn.