Welkom Oekraïners?!

Enkele duizenden mannen, vrouwen en kinderen uit Oekraïne, velen met hun huisdieren, hebben al hun toevlucht gezocht in Nederland. Naar het zich nu laat aanzien zal ons land 50-duizend vluchtelingen opnemen. Ze hebben allemaal hals over kop huis en haard verlaten vanwege de vreselijke oorlog. Overal in Nederland worden acties ondernomen, geld en goederen ingezameld en onderdak geboden. Ons land laat zich weer van zijn beste zijde zien. 

‘Raad Leiderdorp staat stil bij crisis Oekraïne’ was vorige week in deze krant te lezen: Toespraakje van de burgermeester en een ogenblik stilte. Verder ook hoe ons dorp meeleeft met de burgers van Oekraïne: ‘Door ze in Leiderdorp, onderdeel van de Leidse regio ‘Stadsregio van de Vluchtelingen’, een veilige plek te geven en hiermee een bijdrage te leveren aan de opgave die bij onze veiligheidsregio ligt. Laten we met elkaar gastvrij zijn voor Oekraïense vluchtelingen’. 

Een wat bleke blijk van medeleven. Geen spoortje van begin van wat wij in Leiderdorp kunnen doen voor deze ontheemden. Over een opvangplan wordt, in tegenstelling tot Leiden, niet gerept. Raad Leiderdorp staat inderdaad ‘stil’ bij crisis Oekraïne. 

VluchtelingenWerk (VW), dat zoveel goeds heeft gedaan voor mensen uit brandhaarden als Irak, Afghanistan en Eritrea, het Noord-Korea van Afrika, bestaat hier niet meer. VW had nu een coördinerende rol kunnen spelen. 

Het is nog niet te laat. Welke raadsfractie laat het niet bij vrijblijvende woorden en neemt het voortouw? Leegstaande winkel- en bedrijfspanden kunnen een andere bestemming krijgen en Oekraïners huisvesten. Action gaat deze week dicht, Jumper is al gesloten. Opvang in de kerk? Waarom niet?

Leiderdorpers kunnen, na een goede voorbereiding en de wetenschap waaraan ze beginnen, ook gezinnen opvangen. Betrek buren en familie bij deze menselijke daad. Eet bij elkaar, maak schema’s voor wandelingen, voor het leggen van contacten en gesprekken met landgenoten, schakel tolken in. Deel waar nodig de kosten onderling. 

Burgermoeder Laila Driessen, u staat tussen het volk, u bent moeder en kan evenals andere moeders invoelen wat de Oekraïners meemaken en doormaken. Zeg hen: ‘Laskavo prosymo do Leiderdorp!’


Klaverjas-marathon 

kaarten n Buurtvereniging Zijlkwartier organiseert zaterdag 26 maart van 3 uur 's middags tot 11 uur 's avonds een klaverjasmarathon in het buurthuis aan de Van der Marckstraat 19 in Leiderdorp. Er wordt gespeeld met wisselende partners, dus deelnemers kunnen individueel inschrijven. Dat kost 12 euro per persoon. Om de geest scherp te houden is een broodje en een kopje soep inclusief. 

Vooraf aanmelden kan via e-mail secretaris@zijlkwartier.nl.