Afbeelding
Foto: PR

Belangstelling voor cultuur geeft hoop; ook voor huisvesting oldtimer en museum brandweer

Cultuur blijkt, zo vlak voor de verkiezingen, hoog op de agenda van de politieke partijen te staan. Dat blijkt uit de antwoorden op de stelling in het Leiderdorps Weekblad van 9 maart jl. die luidde: 'CULTUUR IN LEIDERDORP VERDIENT VEEL KRACHTIGER STEUN, OOK FINANCIEEL'

Alle politieke partijen die op deze stelling reageerden waren het unaniem ééns met deze stelling. Met zeer positieve teksten als:  Wij maken ons sterk voor de cultuur, Wij staan voor het versterken en uitbreiden van kunst en cultuur,  We moeten zuinig zijn op onze cultuur, Cultuur zorgt voor ontmoeting en verbinding en dat ondersteunen wij, Cultuur is belangrijk en zorgt voor sociale cohesie en Cultuur doet leven.

Deze antwoorden van de kandidaten voor de gemeenteraad geven de burger moed als het gaat om kunst en cultuur in Leiderdorp. Maar wellicht ook voor het behoud van ons materieel/mobiel erfgoed is dit goed nieuws. Deze unanieme eensgezindheid betekent dat, welke coalitie er na de verkiezing ook komt, er de komende vier jaar veel aandacht is te verwachten voor dit thema. 

De onderhouds- en beheerdersgroep van het mini Brandweermuseum en de Oldtimer Magirus autospuit uit de brandweerkazerne van Leiderdorp is blij met de antwoorden op de stelling. De collectie hand- en motorspuiten, brandweerkleding, straalpijpen, brandblussers en dergelijke, dat sinds de opening (1995) in de brandweerkazerne gehuisvest is, lijkt namelijk dakloos te worden. De brandweerkazerne wordt in december dit jaar gesloten en wat er met die kazerne en het naastliggende voormalige gebouw van gemeentewerken gaat gebeuren is nog onbekend. Maar misschien is er dus hoop voor het culturele erfgoed van Leiderdorp en de geschiedenis van 125 jaar brandweer van Leiderdorp. Maar dan moeten de politieke partijen zich natuurlijk wel aan de verkiezingsbeloften houden.

In de laatste vergadering van de gemeenteraad heeft de fractie van GroenLinks een vraag gesteld over de toekomst van het brandweer museum en de oldtimer brandweerauto. Wethouder Van Woudenberg antwoordde hierop dat hij geen probleemeigenaar wil zijn van ons probleem, maar wel wil meedenken in een oplossing. Daar hopen we dan maar op.

Deze hoop wordt nog een beetje versterkt door het bericht in het Leidsch Dagblad van 12 maart jl. dat de gemeente Leiderdorp in 2021 op de post cultuur € 96.000,- heeft overgehouden. Daarbij komt ook nog het positieve bericht van inzender Tiddo Bresters (rubriek Lezers Schrijven in de krant van 9 maart) dat met de Erfgoedwet 2021 het mobiele erfgoed een beschermingsstatus heeft gekregen in Nederland.

Positieve signalen dus, die wellicht het behoud van ons cultureel materieel erfgoed in Leiderdorp, namelijk de geschiedenis van 125 jaar brandweer van Leiderdorp, mogelijk maakt.

Wordt vervolgd...


Aad Vons, namens de beheers- en onderhoudsgroep van de Stichting Historisch Brandweer Materieel Hollands Midden afdeling Brandweer Leiderdorp.




De oldtimer autospuit Magirus Deutz.  | Foto: PR 







Eigen belang eerst

"Een slecht mens" ben ik, "een schoft en ook nog de broer van Putin"!! Althans, dat riepen twee - net als ik pensioengerechtigde - vrouwen die nog een heel stuk ouder waren dan ik (foto beschikbaar). Wat bleek : ik had ze gevraagd of ze nou werkelijk alle bordjes gemist hadden waarop staat dat honden bij de kinderboerderij niet los mogen. "Dat bepaal ik zelf", vonden ze ieder voor zich, en omdat hun ogen vuur spoten, vonden ze kennelijk dat hun teksten volkomen op hun plaats waren. Ergens anders in het park vond een puber dat zij op haar scooter voorrang had, en dat ik "mijn kanker-kop moest houden" voor ik wat zou zeggen. Een meneer op de fiets zei niets, maar belde net zolang tot alle wandelaars opzij waren.

Binnen een paar minuten had ik aldus een representatieve voorstelling te pakken over het belang dat mensen aan hun individuele vrijheden hechten. Die vrijheden overtreffen dus alles. Een beetje de benadering van ene meneer Cooiman die ooit serieus uitsprak dat hij het belang van wandelen tussen broedende vogels groter achtte dan het belang van die vogels.

"Je doet er toch niks tegen" is de algemene reactie. Juist dat hebben de individuen van vandaag heel goed begrepen!!


PM Reukers, Leiderdorp