Arie Janssen op de fiets door Leiderdorp. | Foto: PR
Arie Janssen op de fiets door Leiderdorp. | Foto: PR Foto: PR

Fietspuzzeltocht ChristenUnie-SGP

campagne n Het team van ChristenUnie-SGP Leiderdorp heeft een fietspuzzeltocht in en om Leiderdorp uitgezet. De route van zo'n 15 kilometer voert langs mooie, typische, maar ook belangrijke plekken in Leiderdorp. De fietstocht is gratis te downloaden via de website leidderdorp.christenunie.nl.

De naam ‘Samen door Leiderdorp’ van de fietspuzzeltocht is een speelse knipoog naar de campagneslogan van de fractie, zo geeft lijsttrekker Arie Janssen aan: “Elke Leiderdorper kan op een moment naar keuze de route zowel alleen als samen met familie, vrienden of een buurtgenoot fietsen. De voorjaarsvakantie is daar een mooi moment voor.”  

Hij vervolgt: “Vanuit ons huis hebben we eigenlijk alles binnen fietsafstand: polders, sportvoorzieningen, scholen, bibliotheek, winkelcentrum, ziekenhuis, bouwmarkt, kerk, et cetera. Tijdens de fietstocht zullen de Leiderdorpers dit echt herkennen. Daarnaast is het ook nog eens een andere manier van fietsen in en kijken naar je eigen omgeving.”

Het idee van een fietspuzzeltocht komt niet helemaal uit de lucht vallen, geeft campagneleider Leander Tramper aan. De ChristenUnie-SGP heeft zich  in de afgelopen raadsperiode sterk gemaakt voor voldoende en veilige fietsroutes, aanpak van fietsknelpunten en fietsparkeerplekken. Ook de komende jaren wil de partij met prioriteit ruimte geven aan de fiets. 

De vragen in de fietspuzzeltocht zijn een mix van Leiderdorpse historie en natuur met soms een knipoog naar de politieke actualiteit. Deelnemers wordt onder meer gevraagd naar welke vierletterige vogel er in de Doeshofpolder slaapt en wat de sympathieën waren van de oudste zoon in Kasteel Ter Does. 


‘Wel roet, maar geen groenbeheer’

wijkactie n Soms lijkt de Bosdreef het afvoerputje van Leiderdorp. Dat betoogden flatbewoners zaterdag tijdens de wijkactie van PvdA-GroenLinks. Roetvorming, onvoldoende groenonderhoud en herrie van het verkeer scoren hoog op de irritatieladder. "Of zijn wij nu aan het zeuren?’’

Lijsttrekker Olaf McDaniel luistert geconcentreerd naar de klachtenreeks, af en toe afgewisseld met een compliment. Zoals over de taxi van AutoMaatje Leiderdorp. Die werkt goed, zegt een andere bewoonster, en kost voor korte ritten slechts enkele euro’s. Maar verder valt er veel te verbeteren. Beter groenonderhoud is een grote wens. Daar moet de gemeente eindelijk eens werk van maken, vindt bewoonster Yvonne van der Kroft. "Wij zitten opgescheept met aarde en hoog onkruid." 

Wat de Bosdreef aan groen tekortkomt, is er aan rotzooi in overvloed. Een kolfje naar de hand van McDaniel en wat andere raadsleden en andere partijgangers. Zij vullen in een uur een flink aantal vuilniszakken met bergen zwerfafval, maar beseffen dat het een druppel op een gloeiende plaat is.

"Deze bewoners verdienen beter’’, zegt McDaniel. "Opnieuw kunnen we aandacht vragen voor beter groenonderhoud in onze o zo groene gemeente. Om het lawaai en het gevaar van scheurende auto’s tegen te gaan is een lange adem nodig. Want maatregelen bedenken lukt vaak nog wel, maar ze uitvoeren en controleren kost meer moeite. Ook deze Leiderdorpers zien zelden politie of boa’s als er wat loos is.’’

De opruimploeg van PvdA-GroenLinks met links lijsttrekker Olaf McDaniel. | Foto: PR