Laatste liefde

André van Duin heeft een nieuwe liefde. Twee jaar na het overlijden van zijn man maakte de 75-jarige komiek het nieuws bekend via de voorpagina van de ‘wakkere krant’. 

Het bericht bracht mij terug naar een uitspraak van mijn moeder. Zij zei dat de mannen die tranen als watervallen huilen aan het graf van hun vrouw, meestal snel weer een nieuwe relatie aangaan. Het alleen zijn en zichzelf moeten verzorgen vinden ze maar niks. Ik zelf moet er niet aan denken dat er ineens een vreemde mevrouw door mijn huis loopt en ’s nachts….. Nee, alsjeblieft niet. 

Dat ging heel anders bij een oudere kennis, 50+ jaar getrouwd. Zijn vrouw verzuurde, klaagde over pijntjes hier en krampjes daar. Wanneer haar man haar met een knuffel probeerde te troosten en in het echtelijk bed tegen haar aan trachtte te schuiven, werd hij weggeduwd met de woorden: "Doe niet zo klef ''. Hij berustte in stilte in de voor hem weinig fortuinlijke situatie. Lang verhaal kort. Vrouw overlijdt. Verdriet op Rhijnhof. Tientallen jaren poetst een mens niet even weg. Wat gebeurt er? Tijdens een middag voor alleenstaanden ontmoet hij een opgewekte, in een vrolijk jurkje gestoken vrouw. Pront van lijf en leden. André van Duin gebruikte het woord ‘bloemkolen’. De man fleurt op, de verse vrouw is blij en de kinderen zien met instemming dat de hormonen hun werk enthousiast doen. "Hij mag zo graag tussen mijn dijkjes liggen", straalt ze. Iedereen mag dat weten. 

Totdat hij tijdens de ‘daad’ zijn laatste adem uitblaast. Een rouwkaart met een gedichtje van Toon Hermans waar de laatste liefde vanaf spat, tranentrekkende advertenties in de krant, een bloemenzee in het crematorium. Er volgt een gang naar de notaris, die met gedragen stem de tekst van het testament voorleest. Alles wat er na te laten is, gaat naar de vrouw die nog voor zoveel gelukkige jaren heeft gezorgd. De kinderen vatten het fideel op. De notaris ziet dat aan, hij kan niet nalaten subtiel te zeggen, dat nabestaanden weleens ‘anders’ reageren. Het familieclubje gaat na afloop ergens eten. "Neem goed, neem veel", moedigt moeder twee gul aan. "Ik betaal."


Ruilwinkel uur langer open

Openingstijden n De Leiderdorpse ruilwinkel  aan de Buitenhoflaan 1 is met ingang van vandaag elke woensdagmiddag open van 2 tot 5 uur. Dat is een uur langer dan tot nu toe het geval was.

In de ruilwinkel wordt gewerkt met een puntensysteem: wie spullen inlevert krijgt daar punten voor die gebruikt kunnen worden om andere spullen uit de winkel aan te schaffen. Nieuwe klanten krijgen bij inschrijving tien punten en kunnen daarmee meteen gaan shoppen.

De ruilwinkel kan geen grote meubels en andere grote spullen accepteren in verband met gebrek aan ruimte. Wel worden momenteel weer voorjaarskleding en paasartikelen ingenomen.