Veel honden hebben angst voor storm. | Foto: Karolina Grabowska from Pexels
Veel honden hebben angst voor storm. | Foto: Karolina Grabowska from Pexels Foto: Karolina Grabowska from Pexels

Storm

Herinnert u zich Arwen, Barra en Corrie nog? Waarschijnlijk niet. En Dudley? Misschien. Maar Eunice, ja, die naam zal allicht zijn blijven hangen. Helaas, want het is de naam van de storm die op 18 februari her en der aanzienlijke schade heeft aangericht. De natuur is mooi en prachtig, maar op kwade dagen toch ook lelijk en machtig.

Een zeer zware storm is voor bijna niemand leuk. Zeker voor honden niet. Veel honden hebben angst voor storm. De een wat minder dan de ander, maar er zijn eigenlijk maar weinig honden die er helemaal geen last van hebben.

En we weten het: Eunice wordt snel gevolgd door Franklin, door Gladys, door Herman, en zo het hele alfabet voor 2021-2022 voort en verder. Al is Willemien de laatste vergeven stormnaam en is aan X, Y en Z nog geen naam geplakt. Maar dit jaar en komende jaren, zo zeggen deskundigen, zullen er vaker stormen zijn, en fellere stormen. Tijd dus voor enkele tips om het leed voor de hond wat te verzachten.

 De belangrijkste tip heeft betrekking op het baasje: toon geen angst, doe niet anders dan normaal. De hond houdt de baas scherp in de gaten en afwijkend gedrag en angst bij de baas veroorzaken ongerustheid en angst bij de hond. Hoe kalmer de baas, des te kalmer de hond zal zijn. Een tweede tip lijkt overbodig: blijf als het even kan binnen. Natuurlijk heeft de hond recht op zijn loopje, maar plan deze goed als de storm nog niet of wat minder raast, en bewandel een korte, veilige route. En, ten derde, als u binnen bent en blijft, kan het geen kwaad de hond een gevoel van extra veiligheid en bescherming te bieden. Doe eventueel een deken over de bench of hondenmand. Zoals de hond zich in de natuur zou verschuilen, zo kan de hond dan dieper wegduiken in een gevoel van geborgenheid. De gordijnen dicht kan ook geen kwaad. En volgens sommigen kan zelfs een rustig muziekje op de achtergrond helpen. Al luistert de muziekkeuze nauw. Bewaar The Doors met Riders on the Storm en David Bowie met Wild is the Wind misschien voor een andere gelegenheid. En laat als de wind uiteindelijk is gaan liggen het 2014 songfestivalliedje Calm after the Storm van The Common Linnets maar even horen …



Zie ook facebook Platform Hondenweer – HVL

Afbeelding