BVL X10-1. | Foto: PR
BVL X10-1. | Foto: PR Foto: PR

Cursussen, lezingen en workshops bij de LVU

educatie n De Volksuniversiteit Leiderdorp heeft een breed aanbod aan cursussen, lezingen en workshops. Hieronder een selectie:

Reanimatie en gebruik AED - In twee lessen leer je wat te doen als iemand onwel wordt. Je leert wat er aan de hand kan zijn en oefent op poppen en met de AED’s. Na afloop krijg je een certificaat. Woensdag 16 februari en 9 maart, 19.30 - 22.30 uur.

De wonderlijke werken van M.C. Escher - M.C. Escher is een van de bekendste grafici ter wereld. Hij verbeeldde vaak onmogelijke constructies die niet alleen aandacht kregen in de kunstwereld, maar ook van wetenschappers zoals Stephen Hawking, die in zijn werk symmetrieën en thema’s uit hun vakgebieden ontdekten. Vrijdag 18 februari, 14.00 – 16.00 uur.

Leven als god op aarde: Keizer Domitianus - De LVU bezoekt de tentoonstelling in het RMO over één van de Romeinse keizers: Domitianus. Zijn regeringsperiode wordt gezien als één van de gouden tijden van het imperium. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk vergeten. Hoe zit dat? Dinsdag 22 februari, 10.15 – 12.30 uur.

Een goede voorbereiding op dit museumbezoek is de lezing ‘De Romeinse keizer’. Onze docente Diana de Wild vertelt over zijn paleizen, zijn dagbesteding, zijn relatie met de adel, over de bouwwerken die hij liet bouwen. En over de reputatie van de verschillende Romeinse keizers? Dinsdag 15 februari, 10.00 – 12.00 uur.

Bewerk je mooiste video’s met Hitfilm Express - Hitfilm Express is een gratis videobewerkingsprogramma dat geschikt is voor zowel de beginner als de gevorderde videobewerker. In deze cursus leer je in drie lessen onder andere overgangseffecten toepassen en muziek, tekst en special effects toevoegen. Start cursus: woensdag 23 februari, 19.30 - 21.30 uur.

Gooi je afval niet weg, maar maak er kunst mee! - In de workshop ‘Van restafval tot kunst’ maak je de mooiste kunstwerken met afval! Bijvoorbeeld met een eierdozen, wc rolletjes, stukjes stof of ander afval. Eerst maak je een ontwerp met houtskool, daarna breng je structuur aan met tegelverf en tenslotte verf je het over met acrylverf. Vrijdag 25 februari, 9.30 – 12.30 uur.

Letters tekenen in de geest van Miró - In deze workshop ontwerpen we letters in de geest van de Spaanse kunstschilder Joan Miró, hij was een van de beroemdste surrealisten. Na een korte digitale presentatie ga je zelf aan de slag, bijvoorbeeld met wenskaarten. Je kunt ook zentangle toepassen als je dat beheerst. Vrijdag 4 maart, 10.00 – 12.30 uur.

Wie bezaten land in de Munnikenpolder? - Het Leiderdorps Museum bezit 25 charters, gezegelde akten op perkament, over ontroerend goed in de Munnikenpolder uit 1450 tot 18.15. Door deze charters is de kennis over de geschiedenis van Leiderdorp sterk vergroot. Je hoort er meer over tijdens de lezing ‘Charters van de Munnikenpolder’ in het Leiderdorps Museum. Maandag 7 maart, 20.00 – 21.30 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (06 28415610). Informatie is ook te vinden op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


Eerste wedstrijd voor jonkies BVL

basketbal n Het jongste competitieteam van Basketbalvereniging Leiderdorp (BVL) mocht afgelopen zaterdag voor het eerst een officiële basketbalwedstrijd spelen. Eigenlijk stond die al een week eerder op het programma maar kon toen niet doorgaan vanwege teveel coronabesmettingen bij de tegenstander. De Leiderdorpse visspeciaalzaak Vis van het Hof was balsponsor van deze debuutwedstrijd van X10-1. 

Het lukte de jonge basketballers niet om te winnen maar ze zijn vol goede moed voor de volgende wedstrijd. 

Basketballen kan bij BVL al vanaf 5 jaar.  De peanutgroep traint bijvoorbeeld elke woensdag van 17.00 tot 18.00 uur. Ook zijn er nog mogelijkheden voor (shirt)sponsoren. Ga voor meer informatie naar: www.bv-leiderdorp.nl of bel met Froukje (06-26980057).