De leden van het centraal stembureau. Zittend burgemeester Laila Driessen (voorzitter), staand v.l.n.r. wethouder Willem Joosten (vicevoorzitter), Roeland van Velzen, Emil Broesterhuizen en griffier Bart Rijsbergen.
De leden van het centraal stembureau. Zittend burgemeester Laila Driessen (voorzitter), staand v.l.n.r. wethouder Willem Joosten (vicevoorzitter), Roeland van Velzen, Emil Broesterhuizen en griffier Bart Rijsbergen. Foto: Corrie van der Laan

Kandidatenlijsten officieel vastgesteld

Algemeen Verkiezingen

In alle 340 gemeenten in Nederland waar op 16 maart gemeenteraadsverkiezingen zijn, kwam vanochtend om 10.00 uur het centraal stembureau onder leiding van de burgemeester bijeen om de geldigheid van de kandidatenlijsten vast te stellen. Zo ook in Leiderdorp. 

Door: Corrie van der Laan

Tijdens de openbare zitting in de raadszaal van het gemeentehuis kon burgemeester Laila Driessen officieel melden dat er zes geldige kandidatenlijsten zijn.  


PvdA-GroenLinks wordt Lijst 1

Het centraal stembureau bepaalt ook de lijstnummers. De volgorde hangt af van het resultaat van de laatste raadsverkiezingen waarbij degene met de meeste stemmen lijst nummer 1 krijgt. Dat was in Leiderdorp de Lokale Partij Leiderdorp, met 2567 stemmen, maar die moet bij de komende verkiezingen toch genoegen nemen met lijstnummer 2. PvdA en GroenLinks doen namelijk dit keer mee met een gezamenlijke lijst wat betekent dat hun stemmenaantallen uit 2018, respectievelijk 1.730 en 1.647, worden opgeteld. Daarmee komen ze op 3.377 en streven de LPL ruim voorbij. De volgorde wordt: 1 PvdA-GroenLinks, 2 LPL, 3 VVD, 4 D66, 5 CDA en 6 ChristenUnie-SGP.        

Op 21 maart komt het centraal stembureau weer in een openbare zitting bijeen. Dan wordt de verkiezingsuitslag officieel vastgesteld.