Je eigen klok, Romeinse keizers en Escher

Volksuniversiteit n Het cursus- en lezingenaanbod van de Volksuniversiteit Leiderdorp is heel breed, zoals blijkt uit onderstaande selectie:

• Ontdek Arduino  - Met Arduino, een geheel van ‘elektronicablokjes’ (een beetje als LEGO), kun je fantastisch werkende eenvoudige elektronische systemen maken door de ‘blokjes’ met elkaar te combineren. Denk aan een klok, een thermometer, een installatie om planten op vaste tijden water te geven, en nog veel meer. In de Basiscursus Arduino leer je de beginselen, met je eigen Arduinoset. Start: maandag 14 februari, 19.30 – 21.30 uur. Heb je al meer ervaring? In de Vervolgcursus Arduino leer je ingewikkelder systemen te maken en is er meer aandacht voor de software en voor aanvullende materialen. Start: maandag 7 februari, 19.30 – 21.30 uur.

• Land van gletsjers en vuur: IJsland - Lezing over de boeiende geschiedenis van IJsland aan de hand van Middeleeuwse sagen en andere verhalen over dit land met zijn prachtige natuur. Dinsdag 8 februari, 10.00 – 12.00 uur

• Hoe zag het leven van Romeinse keizers eruit? - In deze lezing gaat Diana de Wild in op het keizerschap in Rome. Waar woonde de keizer? Hoe zag zijn dag eruit? Wat was zijn relatie met de adel? Welke bouwwerken liet hij bouwen? Hoe staat het met de reputaties ven de verschillende Romeinse keizers? Dinsdag 15 februari, 10.00 – 12.00 uur.
Deze lezing is een goede voorbereiding op de tentoonstelling ‘God op aarde: keizer Domitianus’ in het RMO.

• Leven als god op aarde: Keizer Domitianus - De LVU bezoekt de tentoonstelling in het RMO over één van de Romeinse keizers: Domitianus. Zijn regeringsperiode wordt gezien als één van de gouden tijden van het imperium. Toch werd hij vermoord en na zijn dood bespot, verguisd en uiteindelijk vergeten. Hoe zit dat? Dinsdag 22 februari, 10.15 – 12.30 uur.

• De wonderlijke werken van M.C. Escher - Een lezing over het leven en het oeuvre van M.C. Escher, een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Escher verbeeldde vaak onmogelijke constructies die niet alleen aandacht kregen in de kunstwereld, maar ook van wetenschappers zoals Stephen Hawking, die in zijn werk symmetrieën en thema’s uit hun vakgebieden ontdekten. Vrijdag 18 februari, 14.00 – 16.00 uur.

• Bahasa Indonesia
Voor het eerst op het LVU-programma: Bahasa Indonesia, letterlijk ‘de taal van Indonesië’. Met deze cursus kun je deelnemen aan eenvoudige gesprekken over alledaagse onderwerpen. En er is aandacht voor de culturele aspecten van het land. De cursus (12 lessen) start op donderdag 10 februari, 19.30 - 21.00 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (06 28415610). Informatie is ook te vinden op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.