V.l.n.r. voorzitter Bob Reisma van het Leiderdorps Museum, Joop van Huut, die 35 jaar koster was in de voormalige kerk en Annemiek Vendel die het naambord van de sloop heeft gered.
V.l.n.r. voorzitter Bob Reisma van het Leiderdorps Museum, Joop van Huut, die 35 jaar koster was in de voormalige kerk en Annemiek Vendel die het naambord van de sloop heeft gered. Foto: Corrie van der Laan

Naambord Menswording gered

De Menswording is in juni gesloopt, maar veel Leiderdorpers zullen het katholieke kerkgebouw aan het Heelblaadjespad nooit vergeten. Een stukje tastbare herinnering heeft een veilige plek gevonden in het Leiderdorps Museum. Sinds september is hier het naambord van de kerk te zien. Het werd op de valreep veilig gesteld door een lid van de voormalige parochie De Menswording. Op haar verzoek heeft Joop van Huut, voormalig koster van De Menswording, het op 22 juli symbolisch overhandigd aan museumvoorzitter Bob Reidsma. De Menswording, gebouwd in 1975, werd in 2016 aan de eredienst onttrokken nadat vijf jaar eerder de parochies Menswording en Meerburg (Zoeterwoude) samengevoegd waren. Een aantal voorwerpen was voor de sloop uit het gebouw verwijderd en opgeslagen, maar aan het 3 meter lange, donkergrijze eikenhouten naambord met daarop in witte letters ‘de menswording‘ dat naast de entree hing, had niemand gedacht. Behalve een parochiaan, die anoniem wil blijven.