Kaart van de stad 'Leijden' uit plm. 1522 door onbekende maker. | Bron: Stadsarchief Delft (Voor de leesbaarheid zijn de plaatsnamen in witte letters toegevoegd.)
Kaart van de stad 'Leijden' uit plm. 1522 door onbekende maker. | Bron: Stadsarchief Delft (Voor de leesbaarheid zijn de plaatsnamen in witte letters toegevoegd.) Foto:

De oudste afbeelding van Leiderdorp

Begin dit jaar is één van de oudste, zo niet hèt oudste, stadsgezicht op de stad Leiden ontdekt. Ook Leiderdorp staat erop (rechts bovenaan). Wellicht is dit zelfs de oudste bekende afbeelding van Leiderdorp. De kaart berust in het Stadsarchief van Delft en geeft het gebied weer tussen Pijnacker, Den Haag, Katwijk en Leiden. Naast een schets van de stad 'Leijden' zijn ook de kerken van Zoeterwoude, Rijnsburg, Wassenaar en Katwijk afgebeeld en de kerk van Leyerdorp. De perkamenten kaart dateert uit het begin van de 16e eeuw, wellicht uit 1522 gezien de datering die op de achterzijde is genoteerd. In de aflevering van de maandelijkse serie 'Historie vlakbij Huis' van het Leiderdorps Museum die op 8 april in deze krant verscheen, weidde Peter Diebels een uitgebreid artikel aan deze kaart.