Burgemeester Laila Driessen-Jansen in het atrium van het gemeentehuis. | Foto: Marc Wonnink
Burgemeester Laila Driessen-Jansen in het atrium van het gemeentehuis. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

‘Inwoners maken Leiderdorp’

Algemeen

Aan het einde van het jaar blikken we vaak vooruit. Wat brengt het volgend jaar? Maar wat achter ons ligt is net zo belangrijk. Burgemeester Laila Driessen blikt terug op 2021: 

‘Wie de geschiedenis niet respecteert, heeft geen toekomst’, is een populaire spreuk. Maar er zit méér dan ’n kern van waarheid in. Schrijver Michael Crichton (Jurassic park) zei het nog mooier: “Als je de geschiedenis niet kent, dan weet je niets. Dan ben je als een blad aan de boom dat niet weet dat het onderdeel is van een boom”. Iedereen in Leiderdorp doet er toe, maar zijn er ook nog die daarmee in 2021 het nieuws haalden? En waarmee? Die lijst is zo lang, dat het onmogelijk is ze allemaal te noemen. Een kleine greep uit de bijzondere prestaties van 2021.


Lange afstanden

Zitskiër en Leiderdorper Jeroen Kampschreur plaatste zich voor de Paralympische Spelen van 2022. Jelle Hilhorst haalde landelijk het nieuws met een superzuinige waterstofauto die op slechts 1 kilogram waterstof 3400 kilometer kan afleggen. Hij deed dat samen met medestudenten van de TU Delft. Over lange afstanden afleggen: Nienke Brinkman won de marathon (iets meer dan 42 kilometer) in het Zwitserse Zermatt en kwalificeerde zich voor zowel het EK als het WK. 

Voetballers halen dit soort afstanden niet, maar leggen gemiddeld toch nog steeds zo’n 11 kilometer af in een wedstrijd. Leiderdorper Delano Ladan mag dat sinds 2021 laten zien bij Feyenoord onder de 21. En dan zijn er roeiers die nog altijd 2 kilometer overbruggen. Ward van Zeijl haalde de nationale titel skiff ermee binnen.


Wie schrijft blijft

Margareth Hillebrand en Anne van Zwieten schreven een boek. ‘Onder jouw huid’ is inmiddels het vierde boek van Margareth, met Setarspeler leverde Anne haar tweede roman af. Van Zwieten zet zich naast schrijven met haar stichting Nadja in voor kinderen met een beperking. Elke van Geest maakte een dierensticker om ‘grijze’ afvalbakken mee op te fleuren. En: wij pakten zelf ook de pen op. Op de valreep van 2021 kwam het boek ‘Straatnamen Leiderdorp onthuld’ uit. Het vertelt de verhalen achter elke straatnaam.


Medebewoners helpen

Uniek aan Leiderdorp is ook dat mensen naar elkaar omkijken. Zich inzetten om het dorp leefbaar te maken voor iedereen. Zoals de Protestantse Gemeente die een buurtkastje plaatste op de gevel van de Scheppingskerk. Mensen die moeite hebben om rond te komen kunnen hier spullen uit pakken. Of Club De Derde Helft. Deze stimuleert met vele enthousiaste vrijwilligers 55-plussers om diverse sporten te beoefenen in wandelend tempo; organiseert balkonbewegen, dansochtenden en samen met Incluzio bijeenkomsten voor mensen die licht dementerend of eenzaam zijn. 

Die inzet van mensen voor elkaar kent geen leeftijd. Wat te denken van Tom de Wolf die als 11-jarige een bingo organiseerde voor buurtbewoners in de Dotterbloemkreek? En de straatjutters die troep en sigaretten opruimen zodat Leiderdorp er opgeruimd bijstaat? Buurtbewoners bliezen de moestuin tussen de Karolusgulden en Florijn nieuw leven in.


Bewondering

De prestaties laten zien waar een klein dorp als Leiderdorp groot in kan zijn. Dat ondanks de beperkingen die het coronavirus ons oplegde. We mogen trots zijn op al die mensen, óók die hier niet zijn genoemd. Zij zetten Leiderdorp op de kaart. Inwoners maken Leiderdorp. Ik ben daarbij graag aanwezig en blij met hun inspanningen.