Afbeelding
Foto: PR

LVU: geen lessen op locatie, wel online

lockdown n Ook de Volksuniversiteit Leiderdorp voelt de consequenties van de afgelopen zaterdag afgekondigde strenge lockdown direct. Met onmiddellijke ingang zijn alle lessen op locatie opgeschort. En dat terwijl het LVU-team weer een boeiend, creatief en gezellig voorjaarsprogramma had samengesteld. De voorjaarsfolder lag al klaar voor verspreiding!

Het voorjaarsprogramma wordt voor een belangrijk deel uitgesteld. In het programma waren veel nieuwe cursussen opgenomen, zoals ‘Tekenen, dat doe je zo …’, waarin je goede tekentechnieken kunt leren, een lange cursus ‘Botanisch tekenen’ en ‘Botanisch aquarelleren’. Of ‘Bahasa Indonesia’, wat letterlijk ‘de taal van Indonesië’ betekent. Interessante lezingenseries, zoals ‘De archeologie van Ierland’ en de cyclus ‘Alles over het heelal’ staan op het programma. En uiteraard de succesvolle bewegingscursussen en een uitgebreid talenprogramma. 


Online cursussen

Veel onderdelen van het programma zullen worden verplaatst naar later in het voorjaar, maar de LVU zal zoveel mogelijk cursussen direct in januari online aanbieden. Dat geld voor veel talencursussen maar ook voor cursussen op terreinen als ‘Mens en maatschappij’, ‘Kunst en cultuur’ en ‘Ontspannen en bewegen’. 

De online cursussen worden via Zoom gegeven. Zoom werkt goed en is ook eenvoudig in het gebruik. Zo is het bijvoorbeeld niet nodig om Zoom op de eigen computer, lap top of tablet te installeren, de Zoom-uinodiging van de docent accepteren is voldoende.

De LVU hoopt kort na Nieuwjaar het online cursusprogramma te presenteren via de website, de digitale nieuwsbrief en de lokale media.


De LVU wenst alle lezers van het Leiderdorps weekblad ondanks alles goede kerstdagen en een voorspoedig en vooral gezond 2022!


Informatie en aanmelding: Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is tijdens de lockdown gesloten. Het bureau is het beste te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), mailberichten worden regelmatig gelezen en beantwoord. Telefonisch is de LVU tijdens de lockdownperiode moeilijker bereikbaar (op nummer 06 28415610). Informatie is ook te vinden op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


Jeugdleden VIJL rijden Cluster-Oost wedstrijden

schaatsen n De tweede Cluster-Oost wedstrijd is afgelopen zaterdag in de Leidse Schaatshal verreden. Net op het nippertje, want door de verscherpte coronamaatregelen gaat de Schaatshal weer dicht. Ook jeugdleden van VIJL deden mee. Iedereen reed twee wedstrijden en de volgende tijden zijn daarbij geklokt, waarbij moet worden aangetekend dat velen PRs hebben gereden.

Benjamins (1 en 2 rondes) 

Helene Hoenen: 34.12 en 1.08.43

Sofie Spijker: 41.69 en 1.08.84

Mayra Zwaan: 39.20 en 1.15.53

Welpen (1 en 2 rondes)

Viviene Bodijn: 30.81 en 1.00.02

Luca Diseraad: 31.74 en 1.05.02

Noor van der Ploeg: 34.56 en 1.05.54

Tobin Veth: 40.26 en 1.07.31

Pupillen (1 en 2 rondes)

Isabelle Riemens: 29.03 en 56.85

Mart-Jan Roos: 26.26 en 49.31

Isis van Tol: 37.52 en 1.28.64

Junioren (2 en 4 rondes)

Mark van der Aa: 58.38 en 1.55.49


De Cluster-Oost wedstrijden  worden vier keer per jaar georganiseerd in samenwerking met drie andere ijsverenigingen uit naburige gemeenten. De volgende wedstrijd staat gepland voor 22 januari. Laten we hopen dat de maatregelen dan inmiddels weer versoepeld zijn. En dat tot die tijd de weergoden ons welgevallig zijn en de coronorestricties enigszins dragelijk maken door ons fantastisch natuurijs te geven. Kijk op www.mijnleiderdorp.nl voor verdere informatie over de schaats-, skeeler – en droogtrainingen.


Workshop voor zwangere vrouwen en hun partners 

online n Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Leiden organiseert in januari 2022 een online workshop ‘Heppie!? Zwanger – emoties bij aanstaande ouders en hun baby’ voor vrouwen die bij aanvang van de cursus rond de 30 weken zwanger zijn en hun partners. 

Het doel van het programma Heppie!? Zwanger is om aanstaande ouders bewust(er) te maken van emoties en de ontwikkeling van een baby middels heldere informatie én oefeningen/opdrachten. Daardoor kan je als ouder je baby en jezelf begrijpen en beter inspelen op de behoeftes van je baby. Daarnaast geeft het inzicht in zelfzorg en over de verandering van partners naar ouders. Dit alles met als hoofddoel: Een baby en gezin in balans.

Thema's die besproken worden zijn o.a.: Ontwikkeling van baby's en emoties, hechting en communiceren met je baby en de mogelijke invloed van de nieuwe rol op de relatie. De workshop bestaat uit drie bijeenkomsten. De eerste twee bijeenkomsten, op 13 en 17 januari van 19.30 tot 21.30 uur, zullen online plaatsvinden, de laatste (na de bevalling) in overleg met elkaar. Deelname is gratis. Aanmelden kan via www.cjgcursus.nl.