Het diamanten paar met op veilige afstand burgemeester Laila Driessen. | Foto: Nelleke Thissen
Het diamanten paar met op veilige afstand burgemeester Laila Driessen. | Foto: Nelleke Thissen Foto: Nelleke Thissen

Dansles bracht diamanten bruidspaar De Vogel bij elkaar

huwelijksjubileum n Piet en Thea de Vogel zijn geen onbekenden in Leiderdorp. Het echtpaar heeft zijn sporen verdiend in het lokale verenigingsleven. Onlangs waren ze zestig jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Laila Driessen het diamanten bruidspaar met cadeaus en bloemen te bezoeken.

Door: Nelleke Thissen

“Gelukkig konden we onze trouwdag begin november nog zonder de huidige coronabeperkingen vieren”. Het echtpaar blikt er tevreden op terug. Het feest was in Avifauna in Alphen aan de Rijn met het eigen gezin dat inmiddels vier generaties rijk is. Behalve twee zonen met partner en kleinkinderen heeft het echtpaar nu ook een achterkleinkind.

Dansles bracht het stel destijds bij elkaar. “In Leiderdorp waar ik woonde was nog geen dansschool. Dus gingen we naar Leiden”, verklaart Piet (81). Daar zwierde hij met Thea over de dansvloer. “We zijn aan elkaar blijven hangen”, lacht de bruid (79). Ze trouwden op 2 november 1961 in het Leidse stadhuis en vestigden zich al snel in Leiderdorp. Ze kregen een huis in het Zijlkwartier waar ze nog steeds wonen.

Thea de Vogel-Delmeer, geboren en getogen in de Acaciastraat in Leiden, kreeg na haar huishoudschooldiploma een baan bij N.V. Fabriek van Suikerwerken v/h Gebroeders Pel. Deze zoetwarenproducent (actief van 1900 tot 1965) was onder meer bekend om zijn bonbons, borstplaat, bruidsuikers en vruchtenlimonades en als laatste gevestigd aan de Morsweg. Thea werkte bij directeur Pel in de huishouding, maar ook in de fabriekskantine. “Heel afwisselend en leuk werk”, vond ze.

Leiderdorper Piet de Vogel woonde als kind in het Patrimoniumpark en later in de Hoofdstraat tegenover de Spar. Hij zat op de Kastanjelaanschool waarna hij de Tuinbouwschool in Rotterdam doorliep. Vervolgens werkte hij 33 jaar bij de gemeente Leiderdorp als opzichter groenvoorziening. Op verzoek van de gemeente Leiden werd hij vervolgens bedrijfsleider groenvoorziening bij De Zijl Bedrijven. Nadat hij er 40 dienstjaren had opzitten ging hij met pensioen. Hij kijkt terug op een mooie loopbaan. “Ik ging altijd fluitend naar mijn werk”, verzekert hij.


Thea en Piet hebben hun sporen verdiend in het Leiderdorpse verenigingsleven

Piet de Vogel is een geboren organisator. Zo heeft hij bij RCL, waar hun zoons voetbalden, de supportersvereniging opgericht en heeft er samen met Thea nog geruime tijd de nodige activiteiten verricht. Daarna was hij – al speelde hij zelf geen instrument - betrokken bij de opbouw van muziekvereniging Con Bravura (inmiddels opgeheven). Later riep men zijn hulp in om Tamarco een nieuwe impuls te geven in een tijd dat het er niet zo goed ging. Al gauw werd deze muziekvereniging weer een bloeiende club. Thea en Piet hebben er talloze vrijwilligersklussen gedaan.

Drie jaar geleden zijn ze ermee gestopt. “Op een gegeven moment is het genoeg en moet de jongere generatie het maar overnemen”, menen ze. Als lid van verdienste zijn beiden toch nog aan Tamarco verbonden en wonen geregeld evenementen bij. “Ze zijn ons nog niet vergeten”, lacht het echtpaar. 

Door hun vertrek bij Tamarco hebben ze nu meer tijd om naar de camping in Driebergen te gaan waar ze al 58 jaar een vaste stek hebben. Ook na zoveel jaar vinden ze het er nog steeds heerlijk. “We wandelen en fietsen veel in de bossen en hei en hebben er onze vaste vriendenkring. De kinderen komen er eveneens graag”. Piet is er onlangs gehuldigd vanwege het jubileum van de jeu de boules club op de camping. Hij heeft hem – hoe kan het ook anders - 25 jaar geleden opgericht.

Piet en Thea de Vogel op hun trouwdag, 2 november 1961.