Afbeelding
Foto: PR

Hou vol, heb lief, geef licht

n Een kerstboodschap langs Leiderdorpse wegen

Een hoopvolle boodschap met elkaar delen. Mensen bij elkaar brengen. Inspiratie vinden in dat oude kerstverhaal, dat nog altijd zo actueel is. Dat doet de Protestantse Gemeente Leiderdorp graag met Kerstmis. Nu we geen kerstnacht kunnen vieren in de Houtkamp en de kerkdiensten maar voor een beperkt aantal mensen toegankelijk zijn heeft de kerk iets anders bedacht: een boodschap van hoop verspreiden langs de doorgaande wegen in Leiderdorp.

‘Hou vol, heb lief, geef licht’, luidt die boodschap. Op borden langs de Engelendaal en Persant Snoepweg zijn verschillende mensen te zien die deze boodschap met voorbijgangers delen. "Het idee ontstond nadat we helaas voor de tweede keer Kerstnacht in de Houtkamp, de kerstmarkt (gedeeltelijk) en de Kerst-Inn hadden moeten afblazen", vertelt dominee Hester Smits van de Protestantse Gemeente. "Vanuit gezondheidsoogpunt is dat natuurlijk heel begrijpelijk. Maar we vonden het zo ontzettend jammer dat we daardoor niets voor het dorp konden doen. Op deze manier kunnen we de kerstgedachte toch delen. Zie het als een hart onder de riem voor ieder die daaraan behoefte heeft. We denken aan jullie. We hopen dat iedereen het volhoudt en voor een ander klaarstaat.”

De gemeente Leiderdorp werkte direct mee door het afgeven van een vergunning. 

Ondanks de coronamaatregelen kunnen de kerkdiensten in Dorpskerk en Scheppingskerk doorgaan, uiteraard met afstand en met een maximum aantal bezoekers. De diensten worden elke zondag live uitgezonden via www.pgleiderdorp.nl, ook op 24 en 25 december. Terugkijken is mogelijk. "We nodigen iedereen in en buiten het dorp van harte uit om aan te sluiten bij de dienst en vanuit de eigen huiskamer mee te vieren”, aldus Hester Smits. Daarnaast blijft de kerk actief met het inzamelen van houdbare artikelen voor de voedselbank. 


'Zie het als een hart onder de riem'

Meer uitleg over wat de kerk kan doen in zo’n afwijkende decembermaand als die van 2021 staat elders op deze pagina. De meeste foto’s zijn van fotograaf Frits Onvlee, die het traditionele warme kerstgevoel graag deelt met de lezers. Want ondanks de beperkingen die coronaregels op dit ogenblik voor ons met zich meebrengen, blijven we hoop houden op een betere toekomst. De Protestantse Gemeente Leiderdorp wenst alle lezers goede feestdagen.


‘In shock, maar vol vertrouwen’

n Steun uit kerk sterkt dominee Kurtzahn bij revalidatie

Voor dominee Stephan Kurtzahn was 2021 een rampjaar. Van het ene op het andere moment raakte hij door een zeldzame aandoening grotendeels verlamd. Na een intensieve revalidatie is hij inmiddels terug in zijn geliefde woonplaats Leiderdorp. Met veel wilskracht en hulp van anderen bouwt dominee Kurtzahn, die zich in een rolstoel verplaatst, een nieuw leven op. Ooit hoopt hij weer te lopen.


Het ruggenmerginfarct dat dominee Kurtzahn trof raakte niet alleen hemzelf en zijn echtgenote Willeke, maar ook de gehele Protestantse Gemeente Leiderdorp. De voorganger staat bekend als een toonbeeld van sportiviteit, maar moet nu alle energie aanwenden om te revalideren. Doorgaans legt dominee Kurtzahn de lat hoog. Hoewel hij officieel vanwege zijn ziekte nog niet mag werken, laat hij zich toch af en toe al zien in de Scheppingskerk en de Dorpskerk.

Voorlopig zijn daarbij de rollen omgedraaid. Stak voorheen dominee Kurtzahn gemeenteleden die dat nodig hadden graag een hart onder de riem, nu doen meelevende mensen binnen en buiten de kerk dat. "Ik kan mij geen fijnere gemeente voorstellen dan hier in Leiderdorp”, liet Kurtzahn zich onlangs in kerkblad Ontmoeting ontvallen. Op hun beurt schrijven zijn echtgenote en hij regelmatig over de ingrijpende veranderingen in huize Kurtzahn. Het herstel van de dominee vordert, zij het met vallen en opstaan.

De grootste moeilijkheid daarbij is het ongeduld van Stephan Kurtzahn, de grootste zegen zijn rotsvaste geloof: in God, in de medemens en in de medische wetenschap. Gemotiveerd en optimistisch zegt hij vanuit zijn rolstoel: “We waren in shock, maar zijn vol vertrouwen. Binnen tien jaar hoop ik weer te kunnen lopen.”


n Jeugdwerker Tim Wildeman legt contact in coronatijd

‘Het is belangrijk om jongeren te zien en te horen’

Tim Wildeman is dit jaar aangetrokken als jeugdwerker van PG Leiderdorp. Het wel en wee van iedereen vanaf de basisschoolleeftijd tot 40 jaar staat bij de nieuwkomer voorop.


Hoe ziet jouw werk eruit?

"Ik bedien een diverse groep, met een divers aanbod aan activiteiten. Denk aan knutselen tijdens de zogeheten kliederkerk voor kinderen, een kamp in Ter Aar met tieners en bijbel-studies met jong volwassenen. Verder hecht ik veel waarde aan persoonlijk contact. Zo maak ik graag een wandeling met mensen om ze even goed te spreken. Ook kan dit door samen een hapje te eten of een spelletjesavond te houden. Met een van de tieners ben ik een keer lekker door de grachten wezen varen. In deze tijd is het belangrijk om mee te bewegen met wat er speelt. Met de levenssituatie van de ander en de beperkende coronamaatregelen. Een uitdaging, maar wel een toffe uitdaging!"

Hoe help jij de jongeren december door?

"Het is een tijd waarin we veel beperkt worden in onze mogelijkheden. We moeten weer online bijbel-studies volgen en een filmavond met 15 tieners zit er nu niet in. Toch laat ik het daar niet bij zitten. Bij de bijbel-studie is de eerste vraag hoe het met iedereen gaat. Daarna bespreken we het onderwerp. De tieners die ik ken heb ik allemaal met sinterklaas een chocoladeletter aan de deur gebracht en als het kon een praatje met ze gemaakt. Zo weet je beter wat er speelt onder de tieners. Gelukkig kan een gezamenlijke brunch met high tea op zondag nog wel doorgaan. Dat is namelijk een hoogtepuntje van het jaar. Daar kijken we als leiding naar uit. Verder is het zien van de jongeren belangrijk en dat we naar ze luisteren. Want deze tijden zijn niet makkelijk, voor oudere mensen niet en ook niet voor jonge mensen. Contact is belangrijk, dus daar wil ik mij meer op richten in december."

Wat zit er in 2022 nog meer in de planning?

"De jongeren laten weten dat ze graag met gelijkgestemden samenkomen. De inhoud van de samenkomst en de toon en taal moeten aansluiten bij hun belevingswereld. De boodschap is praktisch en ze die kunnen meenemen in hun dagelijkse leven. Daarom ben ik van plan om voor en met verschillende doelgroepen activiteiten te organiseren. Een aantal doelgroepen heb ik al gesproken. In het nieuwe jaar ligt de focus op scholieren, studenten, starters en jonge ouders. Wie daarbij aanwezig wil zijn hoeft alleen maar te appen of te mailen: 0612563692 & tim.omarm@gmail.com ."

Dominee Kurtzahn voordat zijn ziekte hem trof.
Tim Wildeman (links) op kamp met de kids.