Afbeelding
Foto: Corrie van der Laan

Woningeigenaar mag straks kamer verhuren in huis waar hij zelf woont

Politiek

Het Leiderdorpse college van burgemeester en wethouders werkt aan een voorstel om het mogelijk te maken dat een woningeigenaar maximaal twee kamers verhuurt in de woning waar hij zelf woont. De eigenaar treedt dan op als hospita.

Door: Corrie van der Laan

Kamerverhuur mag nu nergens in de gemeente, maar dat vindt de gemeenteraad te strikt. Want het op kleine schaal verhuren van kamers kan helpen de woningnood wat te verzachten. Daarom kreeg het college het verzoek te komen met een beleidsvoorstel waarin een beperkte vorm van kamerverhuur mogelijk wordt in heel Leiderdorp. 

De eerste aanzet voor dat voorstel werd maandagavond 13 december voorgelegd aan de politiek. Die reageerde positief. Door te eisen dat de verhuurder zelf de hoofdbewoner van de woning is, wordt voorkomen dat huizen worden opgekocht door beleggers en vervolgens ‘verkamerd’ en verhuurd. 


Woningsplitsing

De meeste partijen zouden graag zien dat het ook iets makkelijker wordt om woningen te splitsen, zodat bijvoorbeeld ouder wordende ouders bij hun kinderen kunnen gaan wonen. Dat is nu in principe wel mogelijk maar de vergunningenprocedure is erg taai en ingewikkeld. Terwijl de behoefte steeds groter wordt.

Wethouder Willem Joosten gaf aan dat het vraagstuk van woningsplitsing iets is voor de volgende raadsperiode. Met het voorstel voor de mogelijkheid voor kamerverhuur gaat hij wel verder, dat gaat binnenkort de inspraak in.