In Nederland worden jaarlijks 10 miljard peuken op de grond gegooid.
In Nederland worden jaarlijks 10 miljard peuken op de grond gegooid. Foto: Jasmin Sessler via Pixabay

Straatjutters blijven peuken verzamelen

prijsvraag n De Straatjutters Leiderdorp zijn onverminderd actief met het opruimen van zwerfafval. Daarbij is extra aandacht voor sigarettenpeuken op straat. Die worden sinds oktober apart gehouden en opgeslagen. Elk kwartaal maken de Straatjutters bekend hoeveel peuken ze opgeraapt hebben. Daaraan is een prijsvraag gekoppeld. Wie raadt hoeveel peuken van 1 oktober tot en met 31 december verzameld worden, kan een leuke prijs winnen. Stuur uw antwoord in naar info@straatjuttersleiderdorp.nl.

De focus op peuken is er niet voor niets. Tien miljard peuken worden jaarlijks op de grond gegooid in Nederland. En veel peuken worden aangetroffen in een straal van vijf meter van de afvalbak. De natuur heeft twee tot twaalf jaar nodig om een filter af te breken. Peuken bevatten reststoffen die dodelijk zijn voor vogels en vissen, die een peuk aanzien voor voedsel. Een filter bestaat uit plastic en vervuilt ongeveer acht liter water als deze in het water wordt gegooid.


Rapen is goed maar het is natuurlijk nog veel beter als de peuken niet op straat terecht komen. Daarom delen de Straatjutters zakasbakjes uit aan rokers. Wie zo’n zakasbakje wil hebben, kan die aanvragen door via Facebook (Straatjutters Leiderdorp) een persoonlijk bericht aan de Straatjutters te sturen, dan komt de zakasbak vanzelf in de bus.


Leidse stadsplanken uit Oegstgeest

hout n Leiden is de vierde stad (na Amsterdam, Rotterdam, Lelystad en Almere) die zijn eigen ‘Stadsplanken heeft’. De planken zijn gemaakt van een 64 jaar oude Amerikaanse eik van het Oegstgeester Landgoed Endegeest.

Deze eik, en nog een andere, is in januari 2020 gerooid en gezaagd door zagerij Boom en Staal uit Zoeterwoude. Zij hebben de eiken voor ‘Hout van de stad’ vervolgens in planken gezaagd. Het opgelatte plankhout is daarna gedroogd in Woerden en een half jaar later zijn er Stadsplankjes van gemaakt in de werkplaats in Sloten (bij Amsterdam). “Ons doel is partners in het proces zo lokaal mogelijk te zoeken en zo min mogelijk kilometers af te leggen in de productieketen. We zijn er dan ook trots op dat alles nu is gemaakt binnen een straal van dertig kilometer.”

‘Hout van je stad’ gebruikt stadshout om mooie producten van te maken. Bomen uit de stad die om wat voor reden dan ook geveld worden, krijgen daarmee een nieuw leven. Het resultaat zijn bijzondere producten met een verhaal. Circulair en lokaal geproduceerd. 

Zie ook www.houtvanjestad.nl.


Theater- en concertbezoek: nu even alleen in het weekend

agenda n Door de huidige coronamaatregelen is een groot aantal concerten en voorstellingen in de Leidse  Schouwburg en Stadsgehoorzaal die de komende weken zouden spelen verplaatst of geannuleerd. Toch staat er in de weekenden, overdag, wél een en ander op de agenda. 

Zaterdag 11 december om 14.30 uur presenteert het Ciconia Consort met Lavinia Meijer een Italiaanse kerst in de Grote Zaal van de Stadsgehoorzaal. In een afwisselend muziekprogramma voor het hele gezin zijn kaskrakers als het Intermezzo uit de Cavaleria rusticana en het kerstconcert van Corelli te horen en minder bekende werken zoals de Serenade van Wolf-Ferrari. Bijzonder is dat Lavinia Meijer niet alleen optreedt als soliste in het prachtige Lyra Angelica van William Alwyn en het Divenire van Einaudi, maar ook een paar schitterende harppartijen in het orkest zal vertolken.

Op zaterdag 19 december om 15.00 uur kunnen bezoekers bij de Leidse Schouwburg een kijkje nemen in de keuken van de toneeltekst ‘In de lift’, een van de nieuwe toneelteksten die het nieuwe theaterbolwerk PUNCH in productie neemt. Een theatrale lezing met vervolgens de mogelijkheid voor het publiek om met de acteurs en toneelschrijver Annemarie Wisse te praten over de tekst. Als kers op de taart wordt een klein fragment uit deze toneeltekst gespeeld. 

De komedie ‘In de lift’ gaat over hoe vooroordelen de mens in hun greep houden. Een succesvolle zakenvrouw en een Eritrese schoonmaker komen vast te zitten in een lift en worden gedwongen toenadering te zoeken. Deze theatrale toneellezing vindt plaats tijdens het Letterlijk Leiden Festival. 


De Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal doen er alles aan om tijdens deze gedeeltelijke lockdown veilig open te gaan. Daarom is een aantal belangrijke aanpassingen gedaan in de ontvangst bij de theaters. Met deze maatregelen denkt de Leidse Schouwburg - Stadsgehoorzaal haar uiterste best gedaan te hebben om de komen de twee weekenden cultuur toch, zij het in veel mindere frequentie, ‘gewoon' doorgang te laten hebben, want cultuur is juist in deze barre tijden zo broodnodig!

Afbeelding