Kerstconcert door Kloosterkerk-Ensemble

zang n De Stichting Vrienden Kerkelijk Erfgoed Warmond organiseert op zondagmiddag 12 december een bijzonder kerstconcert in de Protestantse Kerk aan de Herenweg 82 in Warmond. Uitvoerenden zijn het Kloosterkerk-Ensemble uit Den Haag onder leiding van cantor Daniel Rouwkema en organist Jan Pieter Lanooy op het Lohmanorgel.

In dit concert staan twee koorstukken van Benjamin Britten centraal namelijk  A Ceremony of Carols voor vrouwenkoor en harp, bespeeld door harpiste Carla Bos, en de Missa Brevis voor vrouwenkoor en orgel. Verder zullen orgelcomposities rondom advent van Andrew Carter en Johann Sebastiaan Bach ten gehore worden gebracht.

Het Kloosterkerk-Ensemble heeft aan een drietal televisieopnames meegewerkt, tweemaal voor Nederland Zingt en eenmaal voor de Nationale Nieuwjaarszegen. 

Daniel Rouwkema(1974) is als kerkmusicus verbonden aan de Haagse Kloosterkerk en daarnaast is hij artistiek leider van diverse koren en gezelschappen; de afgelopen jaren trad hij op in diverse kathedralen in Engeland.

Jan Pieter Lanooy (1993) geeft soloconcerten in binnen en buitenland en daarnaast speelt hij regelmatig samen met koorensembles; hij was enige jaren geleden als organist verbonden aan de Protestante Kerk te Warmond en is dan ook zeer vertrouwd met het monumentale Lohmanorgel.

Carla Bos is sinds 2001 verbonden aan het Remix Ensemble for Contempory Music in Porto (Portugal) en is als harpiste werkzaam in binnen-en buitenland.

Het concert begint om 15.30 uur (kerk open vanaf 15.00 uur) en duurt tot 16.30 uur. Het aantal plaatsen is beperkt vanwege de coronaregels. De toegang bedraagt 15 euro. Kaarten zijn te bestellen via www.stichtingvriendenkew.nl. Naast een toegangsbewijs is ook een coronapas (QR code) vereist. Er zal geen pauze zijn en er is geen garderobe. 


Kunstfoto’s van door brand verwoeste kerk 

expositie n In gallery ghoyhuys in Oud Ade, op de grens van Leiderdorp, is zondag 19, maandag 20 en dinsdag 21 december van 14.00 tot 17.00 uur de expositie ‘Het verdriet van Hoogmade’ van Erma Rotteveel te zien. De expositie bestaat uit unieke kunstfoto’s van de geblakerde kerk van Hoogmade.

Erma Rotteveel legde in het vroege voorjaar van 2021 de overblijfselen van de door brand getroffen OLVG kerk De Goede Herder in Hoogmade op camera vast. Haar foto’s zijn verrassend, confronterend en ontroerend tegelijkertijd en laten de schoonheid van imperfectie zien. 

De expositie wordt georganiseerd door Stichting De Groene Punt. Deze stichting zamelt geld in om het parochiebestuur financieel te ondersteunen bij de herbouw van de kerk. Dat gebeurt onder meer door de verkoop van loten (à 10 euro) die zijn te bestellen via info@stichtingdegroene.nl. Een van de prijzen is een 150x100 cm art foto van Rotteveel. Ook de opbrengst van de verkoop van de foto’s in de expositie gaat naar Stichting De Groene Punt. Zondag 19 december opent burgemeester Astrid Heijstee-Bolt van Kaag en Braassem de tentoonstelling. Zij verricht dan ook de trekking van de verloting.

Het ghoyhuys zet geheel belangeloos zijn deuren open voor de openingsbijeenkomst en de expositie. Ook de drankjes en hapjes nemen zij voor hun rekening. Voor wie toch een bijdrage wil doen, staat een donatiebus op de bar. Die bijdrage gaat uiteraard ook naar Stichting De Groene Punt en het goede doel. 

De openingsbijeenkomst vindt grotendeels buiten plaats, gezellig rondom vuurkorven. Warme kleding is aanbevolen. Voor senioren is er binnen zitruimte. Er wordt gecontroleerd op de QR-code. 

Gallery ghoyhuys ligt aan de Zuidzijderweg 8 in Oud Ade (afslag Pannenkoekenboerderij en volg de bordjes naar het ghoyhuys). Kom indien mogelijk op de fiets, de parkeergelegenheid is beperkt.


Blik op de Leidse kraakgeschiedenis

lezing n De commissie Jan van Hout van de Historische Vereniging Oud Leiden organiseert zondag 12 december de Jan van Houtlezing. Deze lezing wordt jaarlijks gehouden ter herdenking van stadssecretaris Jan van Hout die op 12 december 1609 overleed. Historicus Bart van der Steen spreekt over de Leidse kraakgeschiedenis. De lezing 'In de schaduw van Amsterdam? Scènes uit de Leidse kraakgeschiedenis' begint om 14.30 uur en kan via live stream (www.bsgmedia.nl/Leidsekrakers) worden gevolgd. 

Wat hebben Kattemie en Rubberen Robbie met elkaar gemeen? Ze waren beiden Leidse krakers. Hoewel het fenomeen ‘kraken’ vooral wordt geassocieerd met Amsterdam, rellen en punkmuziek, heeft ook Leiden een rijke kraakgeschiedenis, die nog maar weinig aandacht heeft gekregen. 

Dat is des te opvallender omdat kraakacties invloed hebben gehad op de ontwikkeling van de stad. Een kraak- en ontruimingsactie in het Waardgracht-Zijlsingelgebied gaf in 1969 het startschot voor een stedelijke huurdersbeweging die de hele jaren zeventig doordenderde. Uiteindelijk moest zelfs de regering zich ermee bemoeien.

Krakers worden vaak gezien als hoofdstedelijke jongeren, maar Leiden toont een ander beeld. Onder de krakers bevonden zich jonge stellen, ouderen, arbeidsmigranten, winkeliers, ZZP’ers en zelfs autoslopers. Zij hadden allemaal andere doelen, plannen en eisen, en de autoriteiten reageerden daar telkens anders op.

Wie waren de Leidse krakers, wat dreef hen en wat wisten zij te bereiken? En hoe reageerden het stadsbestuur, de politie en omstanders op hun actie? Op basis van uitvoerig onderzoek en een grote set anekdotes zal historicus Bart van der Steen deze vragen beantwoorden.