Samen sterk

Toen het coronavirus om zich heen greep, bijna twee jaar geleden, stonden wij als één man/vrouw te applaudisseren voor de verpleegkundigen in de zieken-, verpleeg- en verzorgingshuizen. De 24/7 werkende mannen/vrouwen kregen cadeautjes, er werden bloemen en gebakjes bezorgd. In de avond werd er vanaf de balkons met lepels op potten en pannen geslagen. Allemaal als dank en bijval voor de zorginzet. 

Draaiorgels, muzikanten en zangers brachten vanaf gazons vertier bij kwetsbare mensen die hun geliefden niet mochten ontvangen. We waren één, corona had ons bij elkaar gebracht. Er heerste eensgezindheid, solidariteit. Samen zouden wij die engerd verslaan. Is iemand in de straat alleen? Wij gingen even langs voor een praatje of om te vragen of wij boodschappen konden doen. Die saamhorigheid had corona toch maar mooi voor elkaar gekregen. Wat een bijzonder landje waren wij toch. 

Dat alles was plotseling voorbij; de strijd tegen corona duurde langer dan gedacht en verwacht. De brengers van steeds weer slecht nieuws – Rutte en De Jonge – werden bedreigd op een schandelijke wijze. On-Nederlands. Bezoekjes aan eenzamen zijn minder geworden of helemaal voorbij. Boodschappen doen? Vergeet het maar. Verpleegkundigen en artsen werken zich de tandjes. Als dank worden ze agressief benaderd, beledigd, bespuugd. 

Na de rellen in Rotterdam en andere plaatsen, lijkt er een ommekeer te komen: het besef breekt door dat demonstraties (voor en tegen de coronamaatregelen) en elkaar (ook voor- en tegenstanders) uitschelden voor rotte vis en nog veel erger, niet leiden tot oplossingen. De solidariteit moet terugkomen, schouder aan schouder staan, een front vormen. Polderen betekent dat: praten met elkaar, begrip opbrengen voor elkaars standpunten en samen streven naar een weg uit de ellende.

Corona heeft ook geleid tot de nodige initiatieven die bewezen hebben te voorzien in een blijvende behoefte. Een voorbeeld: balkonbewegen bij vier seniorencomplexen in ons dorp. Dat moet stoppen, er is geen geld. Moeten de senioren weer terug in huis en de broodnodige sociale contacten worden afgenomen? Kom nou, Leiderdorp, kom nou politieke partijen: Doe hier iets aan!