LEZERS SCHRIJVEN

De redactie ziet uw brieven met interesse tegemoet, maar behoudt zich het recht voor brieven taalkundig aan te passen, in te korten of niet te plaatsen. Brieven mogen niet meer dan 250 


woorden bevatten. Ingezonden brieven worden alleen geplaatst met naam en adres. Plaatsing van een brief houdt geen instemming van de redactie met inhoud of strekking in.

Handhaving & illusies

In het Leiderdorps Weekblad van 17 november 2021 werd weer aandacht geschonken aan de herinrichting van de Oude Spoorbaan. Er leven bij de politiek zorgen omtrent handhaving van de maximumsnelheid en de overlast die de weg kan gaan geven voor de omwonenden. Als bewoner aan de Engelendaal is het zinvol de omwonenden van de Oude Spoorbaan alvast een flink aantal illusies te ontnemen. En dat met alle respect voor allerlei door overheidsinstanties gemaakte toezeggingen en overeengekomen afspraken. 

De huidige bezorgdheden over overlast én handhaving in relatie met de Oude Spoorbaan waren er ook al tientallen jaren geleden bij de ontwikkelingen van de Leiderdorpse Engelendaal. De verwachting is dat een flink deel van de huidige Engelendaalse overlast zal verplaatsen naar de nieuw ingerichte Oude Spoorbaan. Dat is vast een ‘verfrissende opluchting’ voor vele aan de Engelendaal gerelateerde bewoners.



Handhaving en flitspalen op de Oude Spoorbaan?… dat zou ook wel helpen op de Engelendaal.


In het kort hierbij een schets van de huidige (nog) niet gehandhaafde Engelendaalse problemen. Hevige en dagelijkse snelheidsovertredingen met soms snelheden van dik boven de 100 km/u, vooral gedurende de ‘rustige’ uren. Dat veelvuldig gepaard gaande met races en heftige geluidsoverlast. Max Verstappen zou er vast een F1-kick van krijgen om van stoplicht naar stoplicht te scheuren. Stoppen voor rood licht? 50-km-handhaving? Gemotoriseerde tweewielers die over voetgangersgebieden en paden scheuren, door rood licht razen en voetgangers (bijna) aanrijden? Zijn dat illusies? Dagelijks tientallen malen per dag sirenes van hulpdiensten. Sportieve motoren met ‘trommelvlies-verscheurende' geluidsproducties. En dan hebben we het nog niet gehad over de vele optrekkende dieselvrachtwagens, stinkende tweetaktscooters en bromfietsen, bonkende geluidsboxen en asociale verkeersovertredingen in allerlei vormen. Met het geboden uitzicht vanaf de 10 etage op de Engelendaal is de schrijver van dit bericht beslist een ervaringsdeskundige. 

De bewoners van de Oude Spoorbaan zullen een illusie armer worden als alle vergunningen zijn verstrekt, de weg is opgeleverd en het dagelijkse leven zijn gewone gang weer heeft hervat. Dan blijkt dat de wereld er beslist anders uitziet en de toegezegde handhaving en afspraken inderdaad een illusie blijken te zijn. Bij navraag bij de gemeente is het antwoord: ‘capaciteitsgebrek' of: 'dat moet ‘Den Haag’ regelen’. De verkeersproblemen op de Engelendaal zijn en worden nog steeds niet aangepakt, het wordt niet als een zorg en probleem (h)erkend, de politieke wil mist urgentie, laat staan dat er wordt gehandhaafd. Vele illusies armer!

Handhaving en flitspalen op de Oude Spoorbaan?… dat zou ook wel helpen op de Engelendaal. Gemeente, kan dat ook gelijktijdig met de herinrichting van de Oude Spoorbaan, alstublieft? Zal vast een dagdroom en illusie zijn.

Help! ….aan de Engelendaal wonen óók mensen, ook wel Leiderdorpers genoemd én inmiddels tot een aandachtsloze en zwijgende meerderheid verworden.


Fons Bitter, bewoner van de Oosterschans gelegen aan de Engelendaal en met weemoed uitkijkend op de Oude Spoorbaan.