De cameraploeg van SBS Shownieuws filmt het balkonbewegen aan de Brandwacht tijdens de eerste Nationale Balkon Beweegdag op 29 mei 2020. | Archieffoto: J.P. Kranenburg
De cameraploeg van SBS Shownieuws filmt het balkonbewegen aan de Brandwacht tijdens de eerste Nationale Balkon Beweegdag op 29 mei 2020. | Archieffoto: J.P. Kranenburg Foto: J.P. Kranenburg

Balkonbewegen is veel meer dan lekker bewegen in de buitenlucht

VERVOLG VAN VOORPAGINA


Het begon allemaal begin april 2020, als een coronaproof alternatief voor de activiteitenochtenden voor 55-plussers die vrijwilligersgroep Clubhuis De Derde Helft organiseerde in de accommodaties van voetbalclub RCL en hockeyclub Alecto. Toen de eerste lockdown van kracht werd en de clubgebouwen dicht gingen, besloot het bestuur van De Derde Helft om dan maar naar de mensen toe te gaan. 


Veilig op eigen balkon

“Het idee was om ouderen de mogelijkheid te geven op een veilige manier te bewegen en meteen wat gezelligheid bieden. Zo kwamen we uit op gymnastiek waarbij iedereen mee kon doen vanaf het eigen balkon of de galerij”, kijkt Rob van der Groen, coördinator van het balkonbewegen bij Clubhuis De Derde Helft, terug. “De fysiotherapiepraktijken waren ook dicht en de fysiotherapeuten waren direct enthousiast om de beweeghalfuurtjes te leiden. De eerste keer was dinsdag 7 april, bij de Ommedijk met Fysiotherapie Ommedijk. Al snel haakten de fysiotherapeuten Lagas en Goudeket aan en volgde Sportfondsen Leiderdorp.”


Grote vlucht

Het balkonbewegen nam een grote vlucht. Op het hoogtepunt werden de beweeglesjes tweemaal per week gegeven op acht locaties met seniorenwoningen. Naast de vier eerder genoemde waren dat ’t Keerpunt, Van Alphenstaete, De Roodborststraat/Kwikstaartplein en de Simon Ouwerkerkstraat. 

Toen de fysiotherapeuten in de tweede week van mei weer gewoon aan de slag konden, maar de sportscholen nog dicht waren, werd het stokje overgenomen door instructeurs van Fit4Free en Vrouwfit en verminderde de frequentie naar eens per week. 

Per 3 juli mochten ook de sportscholen weer open en leek het normale leven weer terug te keren. Maar de behoefte aan balkonbewegen bleef en Clubhuis De Derde Helft besloot de beweeghalfuurtjes te blijven aanbieden, met een ingehuurde instructeur. Wel werd het aantal locaties teruggebracht naar de vier best bezochte. 


Nationale Balkon Beweegdag

Het Nationaal Ouderenfonds omarmde het Leiderdorpse initiatief vanaf de start en rolde het uit door heel Nederland. Op 29 mei 2020 werd de eerste Nationale Balkon Beweegdag gehouden op 150 locaties in het land waarbij Leiderdorp natuurlijk een belangrijke rol speelde. VriendenLoterij-ambassadeur en Lingo-presentator Jan Versteegh kwam naar de Brandwacht om daar samen met de bewoners mee te doen aan de balkonbeweegles van Nathalie Beekman. Bij de tweede Nationale Balkon Beweegdag deden zelfs 400 locaties mee.

Burencontact

Bij de start in het voorjaar van 2020 was het idee dat het balkonbewegen een tijdelijk fenomeen zou zijn. Maar het liep anders. En niet alleen doordat corona veel langer bleef - en blijft - rondwaren dan gehoopt. Van der Groen: “Naast het bewegen in de buitenlucht en het ‘even uit de sleur zijn’, bleek dat het balkonbewegen ook positieve sociale effecten had. Er ontstonden wandelgroepjes, mensen dronken samen koffie, organiseerden een kerstborrel, maakten soep voor een zieke buur. Kortom, het burencontact nam toe. Dat hadden we vooraf absoluut niet voorzien maar dat maakt het voor ons extra belangrijk om hiermee door te gaan.”


Giften

Het balkonbewegen is geen dure activiteit, de kosten zijn slechts 90 euro per week voor alle vier de locaties bij elkaar. Dankzij giften van de RABO Bank , Fonds 1818 en de Facilicom Foundation kon Clubhuis De Derde Helft dat betalen. Vorige week was de bodem van de geldpot bereikt. Maar een oproep van Van der Groen voor nieuwe sponsoren heeft succes gehad; een betrokken Leiderdorper heeft toegezegd het balkonbewegen voor een jaar te financieren.    

Overigens blijven donateurs welkom. Belangstellenden kunnen contact opnemen via e-mail info@clubhuisdederdehelft.nl of revandergroen@gmail.com.


Taxatiemiddag oude boeken in La Place Leiderdorp 

waardebepaling n Taxateur Arie Molendijk taxeert donderdagmiddag 2 december van 2 tot half 5 oude boeken in restaurant La Place in Leiderdorp. Het gaat dan bijvoorbeeld om oude (staten)bijbels, atlassen, geïllustreerde werken en reisboeken, handschriften, oude brieven, foto’s, ansichtkaarten en prenten.

De in den lande bekende taxateur werkt al jaren samen met de Vrije Universiteit, de Koninklijke Bibliotheek en andere bibliotheken en overheidsinstellingen. Regelmatig wordt hij gevraagd bibliotheken te taxeren voorafgaand aan een veiling. Molendijk: "De taxaties die ik verricht, zijn zo mogelijk gebaseerd op recente opbrengsten van vergelijkbaar materiaal op veilingen. De taxaties vinden alleen plaats op mijn taxatiedagen, dus niet via foto's, telefoon of per e-mail.”

De kosten voor een taxatie zijn vijf euro voor één tot ongeveer tien boeken of seriewerken. De taxatiekosten van grotere collecties/bibliotheken, die meer tijd in beslag nemen, variëren van 25 tot vijftig euro. “U krijgt altijd alle aandacht en uitleg", belooft Molendijk.

La Place ligt aan de Persant Snoepweg 2. Een afspraak maken voor de taxatiemiddag is niet nodig. Voor meer Informatie: www.molendijkboeken.nl.



Taxateur Arie Molendijk. | Foto: PR

Taxateur Arie Meulendijk. | Foto: PR