De overhandiging van de sleutels van de nieuwe duofietsen. | Foto: Carla Kramer
De overhandiging van de sleutels van de nieuwe duofietsen. | Foto: Carla Kramer Foto: Carla Kramer

Twee nieuwe duofietsen voor Fietsmaatjes

Overhandiging n Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp heeft er twee nieuwe elektrische duofietsen bij. Een gift van Zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid. 

Bestuursvoorzitter Ton van Houten overhandigde vrijdag 12 november de sleutels aan voorzitter Ben Crul, voorzitter van Fietsmaatjes LeidenLeiderdorp (LLd). 

Met de nieuwe aanwinst heeft Fietsmaatjes LLd nu twintig blauwe duofietsen op de weg waarvan er maar liefst negen zijn gedoneerd door Stichting Zorg en Zekerheid. “Een mooi initiatief om mensen weer te betrekken bij de maatschappij. De deelnemers zijn samen met hun Fietsmaatje in beweging en dat is niet alleen goed voor de fysieke fitheid maar ook voor hun mentale fitheid”, aldus Van Houten. “Vanaf de start van LeidenLeiderdorp – nu precies vijf geleden – zijn wij meer en meer lokale fietsmaatjes gaan steunen in onze regio. Zelf heb ik als vrijwilliger nog regelmatig met mijn helaas overleden schoonvader gereden en ik weet dus hoe fantastisch wij het allebei vonden.” 

Ben Crul kan het alleen maar beamen: “Heerlijk om gemiddeld eens in de twee weken een stads- of dorpsgenoot uit het isolement te halen en al verhalend met elkaar de wijde wereld in te fietsen. Omdat niemand van onze organisatie betaald wordt en wij betrokken sponsoren hebben zoals Zorg en Zekerheid, kunnen wij de eigen bijdrage heel laag houden en kan dus iedereen meefietsen die dat vanwege ouderdom of handicap niet meer alleen kan.” 


Meer informatie: www.fietsmaatjesleidenleiderdorp.nl.


Oók in coronatijd: creatieve, culinaire, leerzame cursussen

volksuniversiteit n De Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU) continueert het cursusprogramma met inachtneming van de overheidsmaatregelen om de veiligheid en gezondheid van alle belangstellenden zoveel mogelijk te waarborgen. Om deel te nemen aan het LVU-programma draagt ieder bij binnenkomst het mondkapje en vindt controle plaats van het coronatoegangsbewijs. Hieronder een selectie uit het aanbod:  

•  Moderne architectuur: Naturalis - In de serie over de architectuur van musea gebouwen gaan we in november naar Naturalis, Europees Museum van het Jaar 2021. Het gebouw is recent flink uitgebreid, alle onderdelen van het instituut bevinden zich voor het eerst onder één dak. Het oorspronkelijke gebouw was ontworpen door Fons Verheijen. De uitbreiding is vormgegeven door architectenbureau Neutelings Riedijk. Het bureau verdiende met dit ontwerp de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019. Donderdag 25 november, 10.30 - 12.30 uur.

•  Maak je mooiste chocoladeletter ooit - Sinterklaas is in aantocht! Tijdens deze workshop maak je twee chocoladeletters in jouw favoriete smaak. Deze kan je versieren naar eigen inzicht, bijvoorbeeld met een chocolade bloemen, een mijter of de staf van sinterklaas. Na afloop neem je de chocoladeletters mee naar huis in een mooi doosje met transparant deksel. Geef je hem weg of eet je hem zelf op? Vrijdag 26 november, 19.00 - 21.30 uur.

•  Praktisch aan de slag met Arduino - Veel deelnemers aan de basis- en vervolgcursus Arduino hebben behoefte aan extra praktische begeleiding. Dat kan tijdens de praktijkavond. Dus geen theorie, gewoon aan de slag en je vragen kunnen stellen aan de docent. Dit geeft de mogelijkheid om echt alles met de Arduino uit te proberen. Ook geschikt voor oud-deelnemers aan de cursus. Maandag 29 november van 19.30 - 21.30 uur.

• Nederland in prehistorie; van jagers naar boeren - De collectie van de RMO-afdeling van de Nederlandse prehistorie laat de hele periode zien van de eerste bewoning van Nederland tot de tijd van de Romeinen. Docente Diana de Wilde vertelt neemt je mee de geschiedenis in aan de hand van prachtige objecten uit de Steentijd, de tijd van de hunebedden, de Bronstijd en IJzertijd. Dinsdag 30 november, 10.15 - 12.30 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (06 28415610). Informatie is ook te vinden op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.