Afbeelding
Foto: PR

PARELTJES VAN DE HEEMTUIN

De Leiderdorpse heemtuin is een halve eeuw geleden aangelegd als onderdeel van park De Houtkamp. Het is zonder twijfel één van de mooiste heemtuinen in het land, met een breed scala aan landschapstypen, ieder met zijn eigen plantensoorten. 

Een wandeling door de heemtuin is voor iedereen een aanrader, maar hoe meer je weet over alles wat er groeit en bloeit, hoe leuker het wordt. Daarom belicht heemtuinbeheerder Jasper Klapwijk in deze rubriek steeds een ander pareltje van de heemtuin.


Gemengde hagen

In de heemtuin groeien op verschillende plekken hagen als afscheiding. Door het verkleuren van het blad valt nu goed op dat de hagen uit verschillende inheemse soorten bestaan. Hagen werden vroeger door boeren als afscheiding gebruikt, maar met de uitvinding van alternatieven zoals prikkeldraad zijn veel hagen uit ons landschap verdwenen.

Gemengde hagen zijn van grote ecologische waarde. Doordat een deel van een haag uit soorten met doorns bestaat, vormt het een perfecte schuil- en broedplaats voor vogels. Ook egels en andere zoogdieren kunnen schuilen aan de voet van een haag, en vinden er in de herfst een veilige plek om te overwinteren. Ook fungeren hagen als windbreker in het landschap, hierdoor ontstaan er luwe plekjes die snel opwarmen in het vroege voorjaar. Veel vlinders profiteren hier van.

Het gebruik van meerdere soorten zorgt er ook voor dat de haag op verschillende momenten in het jaar bloeit, dat is voor veel soorten insecten erg belangrijk. Ook de soorten vruchten en het moment van vruchtzetting is divers, zo valt er voor veel dieren op verschillende momenten iets lekkers te halen. 

Een haag bestaat vaak uit stekelige soorten zoals meidoorn en sleedoorn, maar ook veldesdoorn, haagbeuk, kardinaalsmuts en wilde rozen vormen een belangrijk onderdeel van een haag. Als een haag ouder wordt zullen ook andere soorten zich in en langs de haag vestigen en ontstaat er nog meer variatie.


Een van de gemengde hagen in de Houtkamp. | Foto: Jasper Klapwijk