Prikangst?

De kleinzoon had zijn plan getrokken, voor hem stond het vast dat hij zich niet zou laten prikken. Corona? Ben je gek, ik ben weerbaar genoeg tegen die onzichtbare figuur. 

Zijn mening veranderde van het ene op het andere moment. We waren verbaasd, vanwaar die plotselinge ommezwaai? Hij vertelde eerlijk zijn verhaal, dat er op neer kwam dat hij getest moest zijn voordat hij de bioscoop in mocht. Uiteten met zijn ouders ging ook niet zo gemakkelijk als altijd. Dus: prikken tegen wil en dank. 

Of opa en oma met hem mee wilden gaan. Dat wilden ze wel, natuurlijk. In de auto was hij behoorlijk bedeesd, zo kenden wij hem nog niet. Op de prikplek begon hij langzamer te lopen, hij liet ons voorgaan. De aardige mensen van de GGD hielden hem aan de praat en op zijn vraag wanneer de naald er nou eindelijk inging, kreeg hij ‘klaar’ als antwoord. Hij had er niets van gemerkt. Opgelucht dronk hij een kopje thee en de praats die wij van hem zo leuk vinden, was helemaal terug. 

"Zal ik oprecht zijn?" vroeg hij met een bevrijdende lach, "ik stond te shaken, zo bang was ik voor die prik, zagen jullie dat niet?" Nee, dat hadden we niet gezien, logen wij. 

Aan een vrouw van het Rode Kruis vroegen we of ze dat veel tegen kwam, prikangst. "Nou en of, ze zijn soms zo bang geweest", vertelde ze, "dat ze na de prik flauw vallen. Dat is vandaag tweemaal gebeurd. Er zijn ook mensen die spontaan in huilen uitbarsten als die prik eenmaal gezet is." Zij schatte het aantal mensen dat zich alleen uit angst niet laten vaccineren tussen de 200- en 300-duizend. "Op hen zouden Rutte en De Jonge een speciale campagne voor moeten voeren", gaf ze als gratis advies. 

Inenten ja, inenten nee, daar is ruzie over binnen families, vriendschappen van jaren gaan er kapot aan, jammer. De priktegenstanders moet je niet over de streep proberen te trekken, dat is kansloos. Beter om tegen elkaar te zeggen: Over veel zijn wij het met elkaar eens, over dit onderwerp niet, dat accepteren we van elkaar.

En onze kleinzoon? Hij had 10 GGD-balpennen gescoord! "Gekregen", loog hij met een stralende lach.


Volg het Leiderdorps Weekblad ook online: www.leiderdorpsweekblad.nlHet Leiderdorps Weekblad is ook aanwezig op Twitter (@Leiderdorpwkbld) en Facebook.