Problemen bij de Zijlbrug. | Foto: AS Media
Problemen bij de Zijlbrug. | Foto: AS Media Foto: AS Media

Drie oude vrienden

Eens in de drie maanden ontmoeten ze elkaar, drie oude vrienden. Nico, Jan en Joop. Ze praten bij, halen herinneringen op en bespreken en lossen de wereldproblemen op. Dat alles gebeurt al jaren in een van de Chinese restaurants in Leiderdorp, hun vaste stek. Daar hebben ze een eigen tafel, uitkijkend op de Engelendaal. 

De mannen zijn niet piepjong, ook niet stokoud. Bij een van hen, Joop, hakt de tand des tijds er toch stevig in, zijn gezichtsvermogen loopt bedenkelijk terug. Heel vervelend. Een van de jeugdvrienden, Nico, haalt hem daarom begripvol op met zijn bolide. Dat werkt en werkte dit keer niet. Er moet nog een stukje gelopen worden. Wat is er gebeurd? Gewapend met een fles mooie wijn, voor de jarige Nico, zoekt Joop zijn weg richting restaurant. De trap is geplaveid met grinttegels, versierd met steentjes van verschillende grootte, die bij regenachtig weer enigszins glad worden en gevaar opleveren voor wie een beetje minder ter been is of onvoldoende kan zien waar hij zijn voeten moet zetten. Na de koffie en een glaasje cognac wordt een nieuwe datum geprikt. 

En dan gaat het goed fout. Joop glijdt onderuit, Nico wil hem opvangen en laat de fles met godendrank vallen. Joop krabbelt overeind en zegt: "En nu meteen naar de slijterij, een nieuwe fles halen." Nico protesteert. Tevergeefs. Met de vraag: 'Hoe klantvriendelijk zijn jullie?' stappen ze de winkel binnen, vertellen uitgebreid over het ongeluk en zoeken de kassabon op. "Laat maar", glimlacht de bebrilde verkoper. "Ik weet het toch nog, gisteren gekocht." Hij haalt een nieuwe fles, zorgt voor een feestelijke verpakking en overhandigt de fles. Joop staat al klaar met zijn pas. "Niet nodig", hoort hij, "breukschade." 

Nico rijdt - met fles - naar huis, Jan neemt Joop bij de arm en samen stappen ze het donkere avond in. "Over service gesproken", mompelt Joop. "Inderdaad", beaamt Jan, "klasse!"


Storing bij bruggen

verkeershinder n Storing aan de lampen van Zijlbrug en de Leiderdorpsebrug heeft zondagmiddag 7 november veel verkeershinder opgeleverd bij de entrees van Leiderdorp, op de Persant Snoepweg en de Willem de Zwijgerlaan. De lampen die aangeven dat de brug open gaat, bleven continue branden waardoor veel automobilisten stopten. De wegbeheerder moest eraan te pas komen om de doorstroming te bevorderen.