Cursussen, lezingen en workshops bij de LVU

educatie n Bij Leiderdorpse Volksuniversiteit is altijd wat nieuws te leren. Hieronder het aanbod van deze maand:

Medicijngebruik en ouderen - Op oudere leeftijd neemt de kans op ziekte toe, waarvoor vaak medicijnen geslikt moeten worden of zelfs een combinatie van meerdere medicijnen. Dit zorgt regelmatig voor problemen. In deze lezing gaat de docente, apotheker bij Apotheek Boehmer, in op vragen en problemen rond medicijngebruik door ouderen. Dinsdag 16 november, 19.30 - 21.00 uur.

Botanisch tekenen - Wegens succes herhaald! In de cursus ‘Botanisch tekenen voor beginners’ leer je het botanisch correct en precies tekenen van planten, bloemen en onderdelen daarvan. Hierbij is het belangrijk dat je goed observeert en ontdekt hoe een plant nu echt in elkaar zit. Je leert hoe je begint en waar je op moet letten bij botanisch tekenen. Eerste les op donderdag 18 november, 10.00 - 12.00 uur.

De Azteken, toen en nu - De Azteken hadden een rijke cultuur en hebben ons veel nagelaten, zoals manshoge krijgers gehouwen in steen en een kalendersteen. Dit, en nog veel meer is te zien tijdens de rondleiding over de tentoonstelling in het Museum Volkenkunde. Daaraan gaat een lezing vooraf met bijzondere verhalen over het leven van de Azteken, hun dagelijks leven en hun hedendaagse nazaten. Vrijdag 19 november, 10.30 - 12.30 uur.

Moderne architectuur: Naturalis - In de serie over de architectuur van musea gebouwen gaan we in november naar Naturalis, Europees Museum van het Jaar 2021. Het gebouw is recent flink uitgebreid. Het oorspronkelijke gebouw was ontworpen door Fons Verheijen. De uitbreiding is vormgegeven door architectenbureau Neutelings Riedijk. Het bureau verdiende met dit ontwerp de Rijnlandse Architectuur Prijs 2019. Donderdag 25 november, 10.30 - 12.30 uur.

Chocoladeletters maken - Sinterklaas is in aantocht! Tijdens deze workshop maak je twee chocoladeletters in jouw favoriete smaak. Deze kan je versieren zoals jij wil, bijvoorbeeld met een chocolade bloemen, een mijter of de staf van sinterklaas. Na afloop neem je de chocoladeletters mee naar huis in een mooi transparant doosje. Geef je hem weg of eet je hem zelf op? Vrijdag 26 november, 19.00 - 21.30 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (06 28415610). Informatie is ook te vinden op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


BplusC organiseert Sinterklaasorkest

musiceren n BplusC organiseert zondag 21 november BplusC het Sinterklaasorkest. Kinderen van 7 tot en met 12 jaar die minimaal 1 jaar muziekles hebben gehad kunnen meedoen. Deelname is gratis.

Het orkest repeteert van 14.00 uur tot 16.00 uur in het DaVinci College aan de Kagerstraat 7 in Leiden en geeft daarna op dezelfde locatie ook nog een mini-orkest. Aanmelden kan via www.bplusc.nl/agenda/sintorkest.

Het Sinterklaasorkest speelt onder leiding van dirigent Bram Soentjes. Alle bekende Sinterklaasliedjes komen aan bod. De bladmuziek is voor blokfluit, fluit, hobo, viool, altviool, cello, contrabas, fagottino, fagot, klarinet, saxofoon, trompet, hoorn, trombone, slagwerk, harp en piano. Via de website kunnen de kinderen de bladmuziek downloaden om alvast te oefenen. 

Familie en vrienden zijn na de repetitie (om 16.00 uur) welkom om te luisteren naar de liedjes. Bij dit concert werkt BplusC met een toegangscontrole via de door de overheid verplichte CoronaCheck-app en legitimatie voor mensen boven de 18. Ook Sinterklaas en zijn muziekpieten brengen een bezoek aan het concert. 


Kinderen zonder muziekleservaring kunnen zich het hele jaar door inschrijven voor muzieklessen en cursussen bij BplusC. Zodat ook zij volgend jaar kunnen deelnemen aan het Sinterklaasorkest. Tijdens het Sinterklaasorkest kunnen kinderen meemaken hoe leuk het is om samen muziek te maken. Daarna kunnen ze doorstromen naar de kinderorkesten van BplusC.


Lezing 'Extentiële zielenzorg'

CBI n Op dinsdagavond 23 november houdt Prof. Dr. M.P.J. van Knippenberg in de Leiderdorpse Dorpskerk de lezing Existentiële zielzorg: het verhaal van mensen over hun levensweg.

Deze lezing richt zich op het verhaal van mensen over hun levensweg. Het traject dat zij afleggen tussen hun geboorte en hun dood. Geen traject is hetzelfde, laat staan het verhaal hierover. In een ieders verhaal spelen de vraag naar zin, het proces en de identiteit een rol. De alledaagse werkelijkheid in elk verhaal herbergt het geheim, dat de ziel recht kan doen op de route van naam naar identiteit.

Tjeu van Knippenberg is emeritus hoogleraar praktische theologie aan de universiteiten in Utrecht en Tilburg. Hij is opgeleid tot priester en gewijd bij de Lazaristen. Hij was werkzaam in het centrum voor oecumene, bij een ziekenhuispastoraat en voor een woonwagenkamp. Vanaf zijn emeritaat geeft hij cursussen en retraites in binnen- en buitenland.

De lezing wordt georganiseerd door het Leiderdorpse Centrum voor Bezinning en Inspiratie (CBI) en begint om 20.00 uur. Wie de lezing wil bijwonen, moet zich vooraf opgeven. Voor aanmelden, kosten en details kijk op: www.cbileiderdorp.nl
Het CBI ziet toe op het maximum aantal toegestane deelnemers per activiteit en uiteraard volgt het CBI bij alle activiteiten de dan geldende COVID-19 regels en aanbevelingen.