Lezingen, cursussen en workshops bij de LVU

educatie n In november heeft de Volksuniversiteit Leiderdorp weer een interessant programma voor iedereen die creatief en nieuwsgierig is. Hieronder een greep uit het aanbod.

Gouden vrouwen - Welke rol speelden vrouwen in de kunstwereld van de 17e eeuw? Muze, mythe, moeder, liefhebber of kunstenaar? Het boek ‘Gouden vrouwen’ laat zien welke prominente rol vrouwen speelden in de samenleving, maar zeker ook in de kunst. In deze lezing leer je enkele bekende en onbekende vrouwen beter kennen. Vrijdag 12 november, 14.00 – 15.30 uur.

De islam en medische ethiek - Hoe gaan moslims om met medisch-ethische dillema’s? Voor veel moslims is de islamitische wetsleer de toetssteen. Wat betekent dat in de praktijk als het gaat om prenatale diagnostiek, IVF, stamcelonderzoek, orgaandonatie, euthanasie en palliatieve zorg? Docente Welmoet Boender (VU Amsterdam) neemt je in deze cursus van drie lessen mee in dit fascinerende thema. Eerste les op dinsdag 16 november, 20.00 - 22.00 uur.

Medicijngebruik en ouderen – Op oudere leeftijd neemt de kans op ziekte toe, waarvoor vaak medicijnen geslikt moeten worden of zelfs een combinatie van meerdere medicijnen. Dit zorgt regelmatig voor problemen. In deze lezing gaat de docente, apotheker bij Apotheek Boehmer, in op vragen en problemen rond medicijngebruik door ouderen. Dinsdag 16 november van 19.30 - 21.00 uur.

Levenstestament, erfenis en testament - Op oudere leeftijd stellen mensen vaak een levenstestament op om regelingen te treffen voor de periode dat men zelf niet meer in staat is om beslissingen te nemen, en een testament om partner en eventuele kinderen verzorgd achter te laten. In deze lezing maakt de docente, notaris bij TeekensKarstens, duidelijk waar je mee te maken krijgt bij erfrecht en erfbelasting. Woensdag 17 november van 19.30 - 21.30 uur.

Botanisch tekenen - Wegens succes herhaald! In de cursus ‘Botanisch tekenen voor beginners’ leer je het botanisch correct en precies tekenen van planten, bloemen en onderdelen daarvan. Hierbij is het belangrijk dat je goed observeert en ontdekt hoe een plant nu echt in elkaar zit. Je leert hoe je begint en waar je op moet letten bij botanisch tekenen. Eerste les op donderdag 18 november, 10.00 - 12.00 uur.

De Azteken, toen en nu - Manshoge krijgers gehouwen in steen, mythische mens-dierfiguren van aardewerk, verfijnde gouden sieraden, fascinerende tekeningen en een levensgrote 3D-print van de kalendersteen. Dat is er zoal te zien op de rondleiding over de tentoonstelling over de Azteken in het Museum Volkenkunde. Daaraan gaat een lezing vooraf met bijzondere verhalen over het leven van de Azteken, hun dagelijks leven en hun hedendaagse nazaten. Vrijdag 19 november, 10.30 - 12.30 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (06 28415610). Informatie is ook te vinden op de website www.volksuniversiteitleiderdorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.


Programma Filmhuis 

uitgaan n In het Filmhuis Leiderdorp  wordt tweemaal per maand een film vertoond in verschillende genres als drama, romantiek of komedie. De voorstelling zijn altijd op donderdag, afwisselend ’s middag en ’s avonds. De eerstvolgende films zijn op 4 november (aanvang 20.00 uur), 18 november (aanvang 14.00 uur), 2 december (aanvang 20.00 uur) en 16 december (aanvang 14.00 uur). 

Er is plek voor maximaal 48 bezoekers, die wel een corona QR-code moeten kunnen laten zien. Kijk op de website www.filmhuisleiderdorp voor meer informatie over de inhoud van de films, reserveringen en toegangsvoorwaarden. 

Het Filmhuis is gevestigd in De Sterrentuin aan de Van Diepeningenlaan 110 in Leiderdorp.


Start leesclub literatuur 

informatiebijeenkomst n In Leiderdorp start binnenkort een leesclub literatuur. In de bibliotheek aan de Van Diepeningenlaan 110 (De Sterrentuin) is op woensdag 10 november om 14.00 uur een informatiebijeenkomst voor mensen die het leuk vinden om moderne literatuur te (gaan) lezen en daardoor in contact willen komen met andere liefhebbers. Graag aanmelden in verband met het maximum aantal beschikbare plaatsen. Dit kan via e-mail maria.boelhouwer@senia.nl.

De informatiebijeenkomst is een initiatief van de landelijke organisatie Senia (www.senia.nl) samen met de bibliotheek.