Het Plantsoen in het Singelpark op een mooie herfstdag. | Foto: Floris Wouterlood
Het Plantsoen in het Singelpark op een mooie herfstdag. | Foto: Floris Wouterlood Foto: Floris Wouterlood

Singelparkwandeling met gids

excursie n De Vrienden van het Singelpark organiseren op zondag 14 november een wandeling langs een deel van de Leidse singels. De wandeling begint om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur.

De ervaren Singelparkgidsen begeleiden de deelnemers onder andere langs Molen de Valk, het Rembrandtpark en de Hortus botanicus. Daarbij vertellen ze honderduit over de historie en ontwikkeling van de stad en het Singelpark.

Voor de Singelparkwandeling vraagt de gids om een bijdrage van vijf euro. De Vrienden van het Singelpark besteden de opbrengst aan het realiseren van het langste, mooiste en leukste stadspark van Nederland.

Aanmelden

Belangstelling? Aanmelden kan via singelparkwandeling@gmail.com. Er wordt dan zo snel mogelijk geantwoord of er nog plaats is en waar de wandeling begint. Aanmelden kan zelfs zondagochtend nog!

Kijk op www.singelpark.nl voor meer informatie over het Singelpark. 


Lockdown gaf Margareth Hillebrandt inspiratie voor haar vierde boek

roman n Onder Jouw Huid is een spannende roman en het vierde boek van de Leiderdorpse schrijfster Margareth Hillebrandt. Tijdens de lockdowns fietste  ze vaak door het Groene Hart, daar borrelden de ideeën op voor dit boek en ontstond het fictieve dorp waar de hoofdpersoon Lena haar jeugd doorbracht en waar zij zich ondanks haar moeilijke jeugd gelukkig voelde.

Margareth maakte gebruik gemaakt van het gevoel van vervreemding dat niet alleen zij, maar velen ervoeren tijdens de lockdowns. Ze realiseerde zich hoe moeilijk deze periode moet zijn voor mensen met psychische problemen. 

Het verhaal: De dertigjarige Lena is evenals haar moeder bipolair. Ze verwaarloost zichzelf, voelt zich minderwaardig en heeft vaak moeite met het leven. Veerle, Lena’s buurvrouw, lijkt alles mee te hebben: haar uiterlijk, haar leuke baan en haar prachtig ingerichte huis. Als Veerle in opdracht van het modehuis waarvoor ze werkt voor drie maanden naar Buenos Aires vertrekt vraagt ze Lena om op haar kat Dali te passen. Met het overhandigen van haar sleutel geeft ze Lena niet alleen de toegang tot haar huis, maar ook tot haar leven. Voor beide vrouwen heeft dit desastreuze gevolgen.

Hiervoor schreef Margareth Dames op de Herengracht, een roman waar veel lezers door werden geraakt en waar, hoe heftig het onderwerp ook is, de humor niet aan ontbreekt. Haar inspiratie haalt ze uit het leven. ‘Een kwestie van observeren en luisteren. De verhalen liggen feitelijk voor het oprapen. Het is een feestje om ze te smeden tot mooie heldere zinnen, hoofdstukken en uiteindelijk een boek.’


Vanaf 6 november is Onder Jouw Huid te koop in iedere (online)boekhandel. Ook te koop als e-book. Signeersessies: De Kler Leiden zaterdag 13 november 15.00-16.30 uur, Haasbeek Alphen aan den Rijn, vrijdag 19 november 14.00–15.30 uur, De Kler Leiderdorp zaterdag 20 november 13.30–15.00 uur.


Langs de graven van elf Leidse fabrikanten

rondleiding n Op de historische Leidse begraafplaats Groenesteeg wordt op zondag 7 november om 14.00 uur een rondleiding georganiseerd langs een elftal graven van Leidse fabrikanten. Het betreft de textielfabrikanten Hoogeboom, Le Poole, Leembruggen, Zaalberg en Krantz. Daarnaast De Koster (Meelfabriek), Hartevelt (jenever), Driessen (Leidse Katoenmaatschappij), Van Hoeken (houthandel), Brill en De Stoppelaar (uitgevers).

Op deze zondag is de Aula voor het publiek tussen 13.30 en 16.00 uur opengesteld. De begraafplaats zelf is dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur geopend. Zie ook www.begraafplaatsgroenesteeg.nl.

Margareth Hillebrandt. | Foto: PR
De Leidse meelfabriek rond 1900. | Foto: PR