Broodje aap

Op een eilandje in Griekenland, zo luidt het bericht, woont John F. Kennedy, de Amerikaanse president van wie gezegd wordt dat hij op 22 november 1963 is vermoord tijdens een bezoek aan Dallas in de staat Texas. “Dat is honderd procent waar”, aldus Costas Kokotas, die bij hoog en bij laag volhoudt JFK te hebben gezien toen hij voor de kust van Koufounisi naar garnalen viste. Regelmatig wordt gezegd dat Elvis Presley nog onder ons is. Hij zou zelfs gezien zijn in de Amsterdamse Kalverstraat.

Soms lezen we berichten in de krant, waarvan je denkt “hoe is het mogelijk?”. Het komt ook voor dat je na lezing uitroept “het is niet waar!”. Toch blijven kranten die rare, ongelooflijke, nare of geinige voorvallen melden. Onder de naam ‘Het is niet waar’ is er ook een televisieprogramma geweest, gepresenteerd door Astrid Joosten. Daarin werd dergelijk nieuws op humoristische wijze gebracht of uitgebeeld. Broodje Aap wordt dit soort berichtgeving genoemd, nepnieuws dat vooral in komkommertijd de krant haalt. 

Een paar Broodje Aap-berichten, die het doorvertellen waard zijn: Bij thuiskomst treffen ouders de hond met een bebloede bek bij hun zwaargewonde kind aan. Het is duidelijk dat het dier het kind had aangevallen. De hond wordt afgemaakt. Na zijn dood ontdekken de ouders dat de oren van de hond waren dichtgeniet. Nog een: Drie poesjes kwamen drijfnat binnen. Om ze goed te laten drogen, werden ze in de magnetron gestopt. De arme beestjes explodeerden. Nog een paar: Een vrouw in Mali is onlangs bevallen van negen baby's. Er wordt getwijfeld aan de echtheid van dit bericht, aldus autoriteiten. In Argentinië in het Argentinomeer is een poema gesignaleerd op een ijsschots. Geen nood, volgens experts kunnen poema's uitstekend zwemmen.

Het bericht dat een Leiderdorpse sportdocent dagelijks 22 rauwe eieren eet, is wel degelijk waar. In het Leiderdorps Weekblad lees je geen broodje aap-nieuws.