Verdiep je kennis, verwen je zintuigen

Volksuniversiteit n Ook in november biedt de Volksuniversiteit Leiderdorp weer een interessant en gevarieerd programma met workshops, lezingen en cursussen: 

 

Oog in oog met Gustav Klimt
Gustav Klimt werd rond 1900 met name bekend door zijn decoratief ornamentalisme en suggestief-erotische symboliek. In zijn bekendste werk, de Beethovenfries, verbeeldt hij het lijden van de zwakke mens en diens verlangen naar geluk. In deze lezing krijgt u een overzicht van zijn werk en van de achtergrond van de kunsthistorische ontwikkelingen in het Wenen van de ‘belle époque’. 

Vrijdag 5 november, 14.00 - 16.00 uur.


Om je vingers bij af te likken!

In de workshop ‘Praliné bonbons en truffel workshop’ leer je hoe je zelf bonbons maakt. Walter Englebert van ‘Cacao van jou’ vertelt over de achtergronden van chocola en de materialen en grondstoffen, en hij overhandigt de recepten. Na 2 uur heb je handgemaakte truffels en praliné bonbons in verschillende smaken, om thuis van te genieten. 

Vrijdag 5 november, 19.00 - 21.30 uur.


Fotoshoppen met GIMP

GIMP is het Open Source alternatief voor Adobe Photoshop. Je leert werken met lagen en maskers, kleuren aanpassen, foto’s lichter en donkerder maken en retoucheren. Deelnemers krijgen gratis het boek ‘The Ultimate GIMP 2.10 Guide’. 

Woensdag 10 november, 19.30 - 21.30 uur.


Gouden vrouwen 

Welke rol speelden vrouwen in de kunstwereld van de 17e eeuw? Muze, mythe, moeder, liefhebber of kunstenaar? Een lezing aan de hand van het boek ‘Gouden vrouwen’ dat laat zien welke prominente rol vrouwen speelden in de samenleving, maar zeker ook in de kunst. 

Vrijdag 12 november, 14.00 – 15.30 uur.


De islam en medische ethiek

Hoe gaan moslims om met medisch ethische dillema’s? Voor veel moslims is de islamitische wetsleer de toetssteen. Wat betekent dat in de praktijk als het gaat om prenatale diagnostiek, IVF, stamcelonderzoek, orgaandonatie, euthanasie en palliatieve zorg? Docente Welmoet Boender (VU Amsterdam) neemt je in deze cursus van 3 lessen mee in dit fascinerende thema. 

Eerste les op dinsdag 16 november, 20.00 - 22.00 uur.


Medicijngebruik en ouderen

In deze lezing gaat de docente, apotheker bij Apotheek Boehmer, in op vragen en problemen rond medicijngebruik door ouderen. 

Dinsdag 16 november, 19.30 - 21.00 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleiderdorp.nl), of telefoon (06 28415610). Zie ook www.volksuniversiteitleiderdorp.nl.