De eerste huurder met een energiedisplay uit de GOED energiebespaaractie. Foto: J.P. Witteman (BuroJP)
De eerste huurder met een energiedisplay uit de GOED energiebespaaractie. Foto: J.P. Witteman (BuroJP) Foto: J.P. Witteman (BuroJP

GOED Leiderdorp: energie-bespaaractie nu ook voor huurders

energie n Gemeente Leiderdorp laat nu ook huurders profiteren van de energiebespaaractie. Wethouder Duurzaamheid Rik van Woudenberg en directeur-bestuurder Chrétien Mommers van woningcorporatie Rijnhart Wonen gaven afgelopen donderdag het startsein voor de actie bespaarteGOED. Zij installeerden thuis bij de eerste deelnemende huurder een energiedisplay, één van de energiebesparende maatregelen die huurders kosteloos kunnen aanschaffen.


Met de bespaaractie willen de gemeente en de woningcorporatie gezamenlijk huurders de mogelijkheid bieden zelf eenvoudige energiebesparende maatregelen te treffen. Zo kunnen zij tot 75 euro gratis hun huurwoning energiezuiniger maken en besparen op hun energierekening. Dit is een vergelijkbare regeling als de teGOEDbon-actie die de gemeente eerder bood aan huiseigenaren.


Duurzame oktober

Oktober is de Maand van de Duurzaamheid in Leiderdorp. Bewoners kunnen zich laten inspireren door verschillende activiteiten online en in de wijk. GOED, van de gemeente Leiderdorp, helpt bewoners op weg, zodat zij fijner, goedkoper en ‘groener’ kunnen wonen. Een zo laag mogelijke energierekening, bijvoorbeeld, is goed voor de portemonnee, goed voor onze directe leefomgeving en goed voor ons klimaat. Wethouder Rik van Woudenberg: “In een tijd waarin de gas- en elektriciteitsprijzen hard zijn gestegen is het nog belangrijker dat er geen warmte en energie in de woning verloren gaat. Met kleine aanpassingen, zoals tochtborstels, een waterbesparende douchekop en LED-lampen kunnen bewoners al een verschil maken. Niet alleen op de rekening, maar ook op het wooncomfort tijdens de koude maanden. Met deze bespaaractie helpen wij huurders daar graag bij.”


Bijdrage Rijnhart Wonen

Voor sommige duurdere maatregelen zoals een energiedisplay, geeft de corporatie speciaal voor haar huurders een kleine bijdrage zodat zij deze producten kosteloos kunnen aanschaffen in een webshop. Huurders kunnen met hun tegoed ook ervoor kiezen om diverse eenvoudige producten te bestellen zoals LED-lampen of radiatorfolie. Via de gemeentelijke website www.goedleiderdorp.nl is meer informatie te vinden over de bespaarteGOED-actie en de link naar de webshop.


Directeur-bestuurder Rijnhart Wonen, Chrétien Mommers: “Om onze woningen te verduurzamen werken we nauw samen met de gemeente. Denk aan energiezuinige, gasloze nieuwbouw, het isoleren en renoveren van bestaande woningen, en pilots voor alternatieve warmtebronnen. We zijn verheugd dat we onze huurders met deze actie zelf de mogelijkheid bieden om eenvoudig duurzame maatregelen te treffen en energie te besparen. Zo kunnen zij zelf het verschil maken in hun energieverbruik en portemonnee. Ook met gemeente Zoeterwoude gaan we een bespaaractie voor huurders doen.”


Activiteiten in de wijk

Dit najaar gaat de gemeente met een bus de wijk in. Zo wil zij samen met energiecoaches, leden van huurdersorganisatie De Huurderij en medewerkers van Rijnhart Wonen huurders helpen om met de actie mee te kunnen doen en tips geven om energie te besparen en duurzamer te leven.


Omleiding fietspad Bospolder

Het fietspad door de Bospolder bij het Groene Hart Centrum wordt sinds vorige week omgeleid. Het voormalige HSL/A4 informatiecentrum krijgt een nieuwe functie als recreatief en educatief Groene Hart Centrum. De werkzaamheden aan de buitenruimte zijn in volle gang. De parkeervlakken zijn zo goed als klaar. Ook komt er een fietsroute met onderdoorgang onder de Doespolderweg (N446). Het is de bedoeling dat de werkzaamheden aan de buitenruimte dit jaar zijn afgerond. | foto Nelleke Thissen

Het fietspad door de Bospolder bij het Groene Hart Centrum wordt sinds vorige week omgeleid.