De huidige zitplekken in de speeltuin.
De huidige zitplekken in de speeltuin. Foto: PR

Stichting natuurspeeltuin Leiderdorp genomineerd

actie n Stichting natuurspeeltuin Leiderdorp is genomineerd voor RABO CLUB SUPPORT. Na deze nominatie door een jury is het aan leden van de bank om hun (digitale) stem uit te brengen op de genomineerde wensen. Hoe meer stemmen, hoe groter de bijdrage aan de wens. Er kan gestemd worden tot 25 oktober. 

De bijdrage die de Stichting hoopt te ontvangen zal gebruikt worden om de paden in de speeltuin op te knappen. Dat is nodig omdat de paden slijtageplekken vertonen en bij regenachtig weer erg glad worden. Het is daarom noodzakelijk dat de paden van een nieuwe bovenlaag worden voorzien.  

Ook is na 8 jaar de zithoek van boomstammen op de barbecueplek aan vervanging toe. De stammen die daar voor gebruikt zijn, zijn aan verval onderhevig. De Stichting wil deze vervangen door stammen van robinia hout die veel langer meegaan. Deze vervanging is ook nodig voor de houten palen die worden gebruikt voor ophangen van het scherm boven de picknicktafel. 


Om dit alles te kunnen bekostigen, hopen wij op zoveel mogelijk stemmen zodat het project kan worden gerealiseerd. Wanneer u klant ben bij de Rabobank en ook lid daarvan bent kunt u tot 25 oktober stemmen.


Geschiedenis, kunst en creativiteit bij de LVU

Leiderdorp als centrum van keramische kunst

Lezing ‘Keramiek in Leiderdorp’ over de keramische industrie en internationaal bekende kunstenaars in het 20ste-eeuwse Leiderdorp. Geïllustreerd met keramische voorwerpen uit het Leiderdorps Museum. Dinsdag 26 oktober, 10.00 - 12.00 uur.


Creëer kunst met afval

In de workshop ‘Van restafval tot kunst’ leer je de mooiste kunstwerken maken met eierdozen, ijslepeltjes, keukenrollen en ander afval. Je eerste ontwerp met houtskool beplak je met restafval. Daarna verf je het over met acrylverf voor een kleurrijk resultaat. Donderdag 28 oktober, 13.00 - 16.00 uur.


Vrolijk en kleurrijk: Nana’s maken

Nana’s: de vrolijk en kleurrijk beschilderde voluptueuze vrouwenfiguren van Niki de St. Phalle. In drie lessen maak je je eigen nana. Het ontwerp van papier-maché beschilder je met acrylverf en aan het eind neem je een kleurrijke nana van 20-25 cm mee naar huis. Vanaf vrijdag 29 oktober, 10.00 - 12.30 uur.


Onder de rook van de Vesuvius

Steden als Pompeii en Herculaneum verdwenen op 24 augustus 79 n.Chr. onder de as en lava. Het leven kwam er letterlijk tot stilstand en zo krijgen we een inkijkje in het Romeinse leven aan de baai van Napels in die tijd. In vier lezingen vertelt docente Diana de Wild over de verwoeste steden, de Vesuvius, het verloop van de uitbarsting en de nieuwste archeologische vondsten. Vanaf dinsdag 2 november, 10.00 - 12.00 uur.


Om je vingers bij af te likken!

In de workshop ‘Praliné bonbons en truffel workshop’ leer je hoe je zelf bonbons maakt. Walter Englebert van ‘Cacao van jou’ vertelt over de achtergronden van chocola en de materialen en grondstoffen, en hij overhan-digt de recepten. Na 2 uur heb je handgemaakte truffels en praliné bonbons in verschillende smaken, die je mee naar huis neemt, zodat je er thuis van kunt genieten. Vrijdag 5 november, 19.00 - 21.30 uur.


Oog in oog met Gustav Klimt 

De Beethovenfries van Gustav Klimt is één van zijn meest spectaculaire werken. Het verbeeldt het lijden van de zwakke mens en diens verlangen naar geluk. Gustav Klimt leefde ten tijde van de artistieke bloeiperiode in het Wenen van de belle époque. Hij werd met name bekend door zijn decoratief ornamentalisme en sugges-tief-erotische symboliek. In deze lezing geven we een overzicht van zijn werk en gaan we in op de achtergrond van de kunsthistorische ontwikkelingen in Wenen. Vrijdag 5 november, 14.00 - 16.00 uur.


Maak je foto’s nog mooier met GIMP

Leer in deze cursus je mooie foto’s nog mooier maken! GIMP is het Open Source alternatief voor Adobe Photoshop. Je leert werken met lagen en maskers, kleuren aanpassen, foto’s lichter en donkerder maken en retoucheren. Je krijgt gratis het boek ‘The Ultimate GIMP 2.10 Guide’! Woensdag 10 november 19.30 - 21.30 uur.


Informatie en aanmelding

Het bureau van de LVU in de Sterrentuin is geopend op maandag van 9.00 tot 17.00 uur en op dinsdag- t/m vrijdagochtend van 9.30 tot 12.30 uur. Het bureau is te bereiken per mail (info@volksuniversiteitleider-dorp.nl), of telefoon (06 28415610).


Informatie is ook te vinden op de website www.volksuniversiteitleider-dorp.nl, waarop men zich ook voor cursussen kan inschrijven.