Gemeenteraad wil veel minder kilo’s restafval

n Wethouder moet huiswerk overdoen

Tekst Nelleke Thissen

afval n Het aantal kilo’s restafval in Leiderdorp moet flink naar beneden. Wethouder Rik van Woudenberg (D66 Milieu en Afval) gaat onderzoeken met hoeveel en hoe dat mogelijk is. Hij komt daarmee tegemoet aan een door de gemeenteraad gesteund wijzigingsvoorstel op zijn ‘kadernota afvalbeleid’. Daarin noemde de wethouder een hoeveelheid van 130 kg restafval per persoon als haalbaar in 2025. De gemeenteraad vindt dat echter niet genoeg.

De aangeboden hoeveelheid restafval in Leiderdorp ligt ruim boven het landelijk gemiddelde. Als landelijke norm geldt 100 kg per persoon (2020) en 30 kg in 2025. In Leiderdorp was in 2019 sprake van 214 kg en in 2020 zelfs 225 kilo. In zijn ‘kadernota afvalbeleid’ noemde Van Woudenberg de landelijke norm voor Leiderdorp niet realistisch en stelde dan ook te streven naar een vermindering tot 130 kg per persoon in 2025. De gemeenteraad gaat daar echter niet zo maar mee akkoord, zo bleek tijdens de raadsvergadering van 20 september. Daarin werd besloten dat de gemeenteraad met een wijzigingsvoorstel zou komen. Olaf McDaniel (PvdA) pakte in samenwerking met zijn raadscollega’s de handschoen op. Het resultaat van die actie werd gesteund door alle fracties, zo bleek tijdens het Politiek Forum van 11 oktober.


In het nieuwe voorstel wordt gesteld dat de wethouder gaat onderzoeken hoe de komende jaren in Leiderdorp het aantal kilo’s restafval ten opzichte van de huidige situatie kan worden gereduceerd. Dit aan de hand van vier scenario’s per persoon in 2025, te weten 130 kilo, 100 kilo, 75 kilo en tot slot 30 kilo zijnde de landelijke norm per persoon in 2025. Alle opties en combinaties zijn hiervoor mogelijk, aldus het wijzigingsvoorstel. Het onderzoek moet in maart 2022 zijn afgerond.


Wethouder Van Woudenberg noemde het wijzigingsvoorstel een heldere opdracht. “Die gaan we gewoon uitvoeren”, zegde hij toe tijdens het Politiek Forum. Het uitwerken van de vier scenario’s gebeurt op basis van resultaten die in andere gemeenten zijn gehaald. Van Woudenberg verwacht dat realisatie van de landelijke norm van 30 kilo restafval per persoon in 2025 (één van de vier scenario’s) heel veel maatregelen zal vergen. “Dat heeft dus grote consequenties”. Hij hoopt dat het onderzoek zal leiden tot definitieve keuzes van de gemeenteraad in 2022. Deze wens werd eveneens onderschreven door PvdA fractievoorzitter McDaniel. “Het is onaangenaam dat we in dit dossier in meer dan drie jaar geen meter vooruit zijn gekomen. Maar ik hoop dat we in de volgende raadsperiode een aantal stappen kunnen zetten”, zo zei hij tijdens het Politiek Forum.


De gemeenteraad neemt tijdens de raadsvergadering van 25 oktober een definitief besluit over het wijzigingsvoorstel.


Groot Leiderdorps Dictee dit jaar voor de tiende keer

dictee n Dit jaar viert het Groot Leiderdorps Dictee een jubileum: voor de tiende keer organiseert de Volksuniversiteit Leiderdorp (LVU), in nauwe samenwerking met de gemeente, het Groot Leiderdorps Dictee. Dat zal zijn op donderdagavond 25 november, 20.00 uur. Rekening houdend met de regels van de overheid betreffende de corona-pandemie is het nu weer mogelijk om, zoals de traditie wil, het dictee te houden in het gemeentehuis van Leiderdorp.

Ook voor de burgemeester van Leiderdorp, mevrouw Laila Driessen-Jansen is het een jubileum: zij zal het dictee voor de tiende keer voorlezen.


Tekst dictee

De tekst van het dictee wordt dit jaar geschreven door Roiland de Bonth, taalkundig onderzoeker van het Instituut voor de Nederlandse Taal.


Groep 8

Voor het eerst zal er ook een dictee voor leerlingen van groep 8 van de Leiderdorpse basisscholen plaatsvinden. Ook het scholierendictee wordt gehouden op donderdag 25 november in het Leiderdorpse gemeentehuis, maar dan ’s middags om 16.00 uur.


aanmelden

Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij de LVU met een mailbericht aan info@volksuniversiteitleiderdorp.nl